Nem vakcinaútlevél lesz, mert nem biztosít automatikusan külön jogokat az Európai Unió által javasolt egészségügyi igazolás. Ez egy illetékes biztos szerint a járvány végéig maradhat érvényben, és minden tagállam eldöntheti, hogy miként kezeli az uniós engedéllyel nem rendelkező vakcinával oltottakat.

A Reuters jelentése szerint Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős tagja kedden azt mondta: a tervezett közös, uniós egészségügyi igazolásban (más nevén: zöld igazolvány, immunitási igazolás) a PCR-tesztek eredménye, a betegségból való gyógyulás, vagy az oltás adatai szerepelnek majd, tehát ez nem vakcinaútlevél.

Kifejtette: a légitársaságoknak megadnák a lehetőséget arra, hogy az igazolást még a repülőgépbe való beszállítás előtt ellenőrizni tudják, és ellenőrizhetnék az érvényességét is.

Fotó: SITA

Közlése szerint már csak azért sem lesz ez a dokumentum vakcinaútlevél, mert önmagában a tény, hogy valakit beoltottak-e, nem jelent automatikusan korlátozásmentes utazási jogosultságot.

Ennek oka az, hogy ha így lenne, az diszkriminálná azokat, akik valamiért nem kaphatják meg vagy nem igényelték a vakcinát.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az egészségügyi igazolás egészen addig érvényes lesz, amíg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem jelenti be, hogy a járványnak vége van.

A biztos beszélt azokról az oltásokról is, amelyeknek egyelőre nincs európai engedélye, hanem az országok sürgősségi eljárásban hagyták jóvá a használatukat. Reynders szerint az uniós Covid-igazolvány minden beoltott állampolgárnak jár majd, függetlenül attól, hogy melyik vakcinát kapta meg.

Arról az unió tagországai külön dönthetnének az Európai Bizottság javaslata szerint, hogy az EU-s engedéllyel nem rendelkező vakcinával beoltottakat is ugyanúgy kezelik-e, mint az uniós hatóság által jóváhagyott szert megkapottakat – hívta fel a figyelmet az Eurológus cikke. Utóbbi oltóanyagokat viszont kötelezően el kell fogadniuk a tagállamoknak az igazolásnál.