Június 15-től vezethetik be digitális és papír változatban az EU-s egészségügyi igazolást, az úgynevezett „zöld tanúsítványt” mind a 27 tagállamban az unió belső piacért felelős biztosa szerint.

Thierry Breton az MTI jelentése szerint azt mondta, a QR kóddal ellátott igazoláson szerepelni fog a tulajdonos neve, születési dátuma, az útlevele száma, illetve az, hogy kapott-e oltást és milyen típusút, valamint hogy átesett-e a fertőzésen és vannak-e antitestjei. Aki nem kapott oltást és nem is volt beteg, annak a PCR teszt eredménye szerepel majd az igazoláson.

A dokumentumot utazáshoz, nagyobb rendezvényen való részvételhez, illetve nyilvános helyre való belépéshez lehet majd használni, de nem lesz kötelező.

A zöld útlevél egy negatív teszttel is kiváltható lesz, s a gyorstesztek kapacitásának kibővítésén is dolgozik az Európai Bizottság. Breton szerint az a cél, hogy „ismét együtt tudjunk élni kockázatmentesen, és hogy „nyitni tudjunk”.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A tervezetet még a tagállami kormányoknak és az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia ahhoz, hogy megvalósuljon.

A biztos megerősítette, hogy az Európai Unió nyárra elérheti a koronavírus-elleni kollektív immunitást a területén gyártott oltóanyag-mennyiségnek köszönhetően, mivel a negyedév végéig le tudnak gyártani és szállítani 360 millió, július végéig pedig 420 millió dózis vakcinát.

„Ez az ára annak, hogy legyen idén turistaszezon, amely remélem ugyanolyan lesz, mint a tavalyi, ami végülis nem is volt annyira rossz a körülményekhez képest” – vélte az uniós biztos.

A bizottság március közepén nyújtotta be a zöld tanúsítvánnyal kapcsolatos javaslatát, akkor még június 1-jei bevezetéssel számoltak. A tervek szerint csak azokat fogják az uniós államok azonos elbánásban részesíteni, akiket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinával oltottak be. Arról azonban az országok szabadon és saját hatáskörben döntenek, hogy milyen feltételeket támasztanak azokkal szemben, akik nem ilyen oltóanyagot kaptak.

Ez a magyar utazók szempontjából jelenleg a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V vakcinát érinti, bár utóbbinak már elindult az uniós engedélyeztetési eljárása. Ezzel kapcsolatban az MTI korábbi tudósítása szerint szerint Thierry Breton azt mondta, nincs oka kételkedni abban, hogy a Szuptnyik V jó oltóanyag, ugyanis – mint fogalmazott – Oroszországnak kiváló tudósai vannak.