A május 21-i honvédelem napja alkalmából az idén nagyszabású, évek óta egyedülálló rendezvényen mutatják be a Magyar Honvédség minden haderőnemének jelenlegi és jövőbeni eszközeit a budaörsi repülőtéren.

Százhetven évvel ezelőtt május 21-én, a tavaszi hadjárat csúcspontjaként foglalták vissza a magyar csapatok Buda várát, ebből az alkalomból tartják a fővároshoz közeli reptéren az év egyik legnagyobb katonai bemutatóját. A három napos esemény első, pénteki zártkörű alkalmára azokat a középiskolásokat hívták meg, akik érdeklődnek a haditechnika és a Honvédség iránt.

A programban kiemelt szerepet kapott a fiatalok érdeklődésének felkeltése a katonai pálya iránt, mivel a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési programban eddig nem látott mértékben növekszik meg az eszközállomány, amihez üzemeltető személyzetre is szükség van.

A második és harmadik nap már a nagyközönség számára is nyilvános (program itt!), a szervezők pedig, kedvezve a fotózni vágyó látogatóknak, minden dinamikus bemutatót délelőttre időzítettek, amikor a fényviszonyok a lehető legkedvezőbbek.

Szombati megnyitóbeszédében Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: a Honvédség 2019-ben rekord magas, 513 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodhat, amelyből 150 milliárdot fejlesztésre fordítanak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Szavai szerint napjainkban minden korábbinál fontosabb a nemzeti szuverenitás kérdése, és a Kölcsey Ferenc által megfogalmazott, “a haza minden előtt” gondolat még mindig aktuális.

Az esemény egyik elsődleges célja, hogy megmutassa, milyen eszközökre fordította a Honvédség az eddig felhasznált fejlesztési forrásokat, és milyen technikákat rendszeresítenek a közeljövőben.

A Zrínyi 2026 elnevezésű, átfogó haderőfejlesztési program célja, hogy annak végére a Magyar Honvédség a régió egyik legütőképesebb hadereje legyen, és ebben kiemelt szerepet kap a szárazföldi mellett a légi haderőnem is.

Képgaléria a budaörsi honvédelem napjáról

Ennek érdekében rendeltek meg a könnyű helikopteres képesség felélesztésére Airbus H145M forgószárnyasokat, amelyek a különböző konfigurációknak köszönhetően széles körben alkalmazhatók.

A könnyű szállító- és futárhelikopteres képesség Magyarországon a Mil Mi-2 orosz típus kivonása óta először áll majd rendelkezésre az idei év második felétől, amikor az első két példány megérkezik az MH. 86. Szolnok Helikopterbázisra.

A típus a Német Légierő (Luftwaffe) színeiben mutatkozott be Budaörsön, a statikusan kiállított gép mellett egy másik példány dinamikus bemutatót is repült, amely főleg az automatikus repülési képességeit demonstrálhatta.

A statikus bemutatókon a múlt repülőeszközeit is kiállították, az említett Mi-2-es mellett a Jaklojev Jak-52-est és az azt váltó, a pilótaképzéshez létfontosságú Zlin Z-143LSi alapkiképzőgépet is.

Emellett dinamikus bemutatón először szerepeltek nyilvánosan a 2017-2018-ban Oroszországban nagyjavított és korszerűsített, a Főnix Zászlóalj kötelékében repülő Mi-24-es harci helikopterek.

A jellegzetes szürke festést viselő forgószárnyasok a szintén Szolnokon települő Rubik Zászlóalj Mi-17-esével és az MH 2. Vitéz Bertalan Különleges Rendeltetésű Dandár katonáival együtt demonstrálták képességeiket egy szimulált, stratégiai fontosságú célponton történő rajtaütéssel.

A forgószárnyas egységek és eszközeik mellett mindhárom napon, a programok nyitányaként látható a Teve Század Airbus A319, valamint Falcon 7X típusú szállítógépeinek, és Puma század JAS-39 Gripen vadászgépeinek díszelgő áthúzása is.