Nehéz téli időszak vár az európai légitársaságokra a Ryanair vezérigazgatója szerint. Michael O’Leary azt várja, hogy a 2018/19-es téli időszakban vagy a Norwegian diszkont légitársaság, vagy a skandináv SAS bedobja majd a törölközőt és csődbe megy.

A növekvő üzemanyagárak, a fontos útvonalakon tapasztalható túlzott kapacitás, és nyomás alatt lévő, csökkenő jegyárak miatt kemény tél vár az európai légitársaságokra Michael O’Leary szerint.

A Ryanair vezére a CNBC TV csatornának még tavasszal azt nyilatkozta, hogy az idei téli időszakban több légitársasági csődöt is vár.

Az expressen.se lap szerint O’Leary a Bloombergnek adott interjújában arról is beszélt,
hogy a SAS vagy a Norwegian várhatóan csődbe megy a téli időszakban a piacon lévő túlkapacitások és a gyengülő gazdaság miatt.

A vezérigazgató megemlítette, hogy a mindkét skandináv légitársaság rossz megállapodásokat kötött az üzemanyag megvásárlására, sokkal drágábban jutnak hozzá a kerozinhoz, mint a Ryanair.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

O’Leary a Norwegian gondjaival és lehetséges csődjével nem először kürtöli tele a sajtót, és bár a SAS-t is ostorozta már nyilatkozataiban, utóbbi lehetséges csődjéről most beszélt először nyilvánosan.

A Ryanair-vezér állításait a Norwegian szóvivője Charlotte Holmberg Jacobsson kategorikusan visszautasította, mint mondta a skandináv diszkont biztos lábakon áll, ami a pénzügyeket illeti.

Szerintük O’Leary inkább a Ryanair problémáiról – sztrájkok, munkaügyi konfliktusok, bázisbezárások, az utasok elégedetlensége, csökkenő részvényárfolyamok, csökkenő első féléves eredmény, és gyengébb éves profit előrejelzés – igyekszik elterelni a figyelmet ezekkel a kijelentéseivel.