Feloldotta a repülési tilalmat az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA), miután szerda reggel egy informatikai hiba miatt leállította az Egyesült Államok teljes légiforgalmát.

A hatóság közölte, hogy a légiforgalommal kapcsolatos értesítéseket tartalmazó NOTAM-rendszert éjszaka érte informatikai meghibásodás.

A hiba kijavításáig a még földön lévő járatok nem szállhattak fel, de amelyek levegőben voltak, azok folytathatták útjukat a célállomásig.

(Tehát ez nem olyan jellegű repülési tilalom volt, mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően elrendelt légtérzár, a médiában tévesek és túlzóak voltak az erre vonatkozó állítások! – a szerk.)

A hatóság bejelentése szerint fokozatosan áll helyre a légiközlekedés az Egyesült Államokban, egész nap további fennakadásokra és késésekre kell számítani. Keleti parti idő szerint reggel 9 órakor mintegy 4600 késést regisztráltak és további több száz járatot kellett törölni – írta az MTI.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Szerdán menetrend szerint több mint 21 ezer járatnak kellene felszállnia az amerikai repülőterekről.

A Fehér Ház közlése szerint nincs jele annak, hogy kibertámadás érte volna az FAA rendszerét. Joe Biden elnök újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy azonnali jelentést kér Pete Buttigieg közlekedési minisztertől a történtekről. A biztonsági rendszer meghibásodásának pontos okát továbbra is vizsgálják.

Frissítve.