A Qantas lesz az első légitársaság a világon, amely kereskedelmi forgalomba állítja az Airbus A321-es áruszállítóvá átalakított verzióját, az A321P2F-et.

A légitársaság honlapján közölte, hogy az e-kereskedelem folyamatos bővülését támogatandó a Qantas és az Australia Post megújította együttműködését. Az egymilliárd dollár értékű, hét évre szóló megállapodás részként három darab Airbus A321P2F áruszállító gépet szereznek be, amelyeket az Australia Postnak adnak bérbe.

Az első gép 2020 októberében érkezhet meg a flottába, és forgalomba állításukkal a belföldi áruszállításban jelenleg használt 737-300-asokhoz képest 9 tonnával több árut tudnak majd fuvarozni.

Grafika: Qantas

A gépek beszerzése mellett az Austrialia Post 900 millió dollár értékben fejleszti saját infrastruktúráját, hogy megbirkózzanak a karácsonyi időszakban keletkező igénnyel. A társaság tavaly 400 tonna levelet kezelt egyetlen éjszaka alatt és összesen több mint 40 millió csomagot szállított ki decemberben. Az idén ennél is nagyobb mennyiségre számítanak.

A Flightglobal adatbázisa szerint a Qantashoz tartozó Jetstar két darab Airbus A321-est birtokol (a többi hatot lízingelik), amelyek esetleges alanyai lehetnek az Airbus konverziós programjának.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Korábban arról számoltunk be, hogy az Airbus és a szingapúri ST Aerospace által közösen indított EFW (Elbe Flugzeugwerke) a luxemburgi Vallair Solutionstől kapott megrendelést 10 darab A321P2F-re, őket jelentették be, mint a típus indító légitársaságát. A munkálatokkal elvileg 2019 végéig kell végezni, de a bejelentés óta nincs hír arról, hogy egyáltalán megkezdték volna a gépek átalakítását.