A Qatar Airways VIP charterjáratokat teljesítő leányvállalata, a Qatar Executive a világ első légitársasága, amely forgalomba állította a Gulfstream új generációs G500 üzleti repülőgépét.

Forrás: Qatar Airways

A légitársaság még 2014 októberében rendelt a típusból és nemrég kapta meg a második példányt az amerikai General Dynamics alá tartozó Gulfstream gyártól.

Az első példányt már a 2018-as Farnborough Air Show-n bemutatták, de helyi hatósági engedélyek hiányában, adminisztratív okok miatt még nem állíthatták forgalomba.

A Qatar Executive közleménye szerint a második gépet decemberben kapták meg, a katari hatóságok pedig ezt követően jóvá is hagyták a típus kereskedelmi forgalomba állítását.

A fizető utasokkal teljesített első útra végül január 14-én került sor, de mivel az üzleti és VIP charterjáratok esetén elsődleges szempont a diszkréció, a hírt csak most hozták nyilvánosságra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Qatar Airways vezérigazgatója, Akbar Al-Baker a forgalomba állítás kapcsán elmondta: az új G500-asok az előző generációs gépekhez képest sokkal jobb repülési élményt nyújtanak az utasoknak.

Hozzátette, technológiailag a világ egyik legfejlettebb típusáról van szó, amelyből cége hamarosan további öt darabot vesz át, ezzel is biztosítva a még nagyobb rugalmasságot különleges igényű utasai számára.

A típus ezt műszaki paramétereivel is alátámasztja, két Pratt & Whitney Canada PW800-as sugárhajtóművének köszönhetően a leggyorsabb, legcsendesebb, és egyben legnagyobb hatótávolsággal rendelkező gép a Qatar Executice flottájában.

A két erőforrás alacsony fogyasztását és gazdaságosságát jól mutatja, hogy hatótávolsága több, mint 9500 kilométer, ennek révén pedig leszállás nélkül képes eljutni például Isztambulból Afrika legdélibb nagyvárosába, Fokvárosba, vagy akár San Franciscóból Tokióba.

A hosszú repülést a sokat fizető utasok a minden eddiginél nagyobb kényelemet nyújtó, valamint optimalizált légnyomást biztosító kabinban tölthetik el.

Zavartalanul használhatják mobileszközeiket is, a gyárilag felszerelt műholdas egységeknek köszönhetően, okos eszközeikről pedig akár az utastér képernyőit, világítását, hőmérsékletét és az ablakok árnyékoltságát is beállíthatják. Emellett rendelkezésükre áll az Oryx One, a Qatar saját fedélzeti multimédiás szórakoztatórendszere is.

A Qatar Executive flottájában az új típus mellett található még öt megnövelt hatótávolságú G650ER, három Bombardier Challenger 605-ös, négy Global 5000-es és egy Global XRS típusú üzleti repülőgép is.

Az öt további G500-as mellett még egy G650ER-t is várnak a flottába, amivel a dohai cég lesz a két típuscsalád legnagyobb kereskedelmi üzemeltetője a világon.