Egy árverésen 286 000 dollárért elkelt a néhai Elvis Presley 1962-es évjáratú privátgépe, a 40 éven át egy új-mexikói reptéren porosodó Lockheed JetStar egy elhagyott járműveket felkutató és felújító floridai Youtuberhez kerül.

A repülőgépet már 2017-ben is árverésre bocsátották, akkor 430 ezer dollárért cserélt gazdát, de a vevő nem szállította el Roswellből, és 2018-ban újra licitre bocsátották.

A mostani vevő Jimmy Webb, aki elhagyott járműveket kutat és vásárol fel, majd felújítja őket, a munkafolyamatokat pedig Youtube-videókban dokumentálja.

Tervei szerint az 1962-ben gyártott Lockheed JetStart februárban szétszereli, majd Új-Mexikóból a floridai Tampa közelében lévő raktárába szállítja át. Ez a művelet önmagában várhatóan 30 ezer dollárba kerül majd – nyilatkozta a vevő az AIN portálnak, az életben csak egyszer adódó lehetőségnek nevezve a gép megszerzését.

Az interneten elérhető felvételek szerint a repülőgép négy hajtóműve és a pilótafülke több műszere is hiányzik, a festése a 40 évi tűző napon állástól megfakult, de a fedélzet eredeti berendezése sértetlen.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Lockheed JetStar volt az első igazi business jet, a törzs végére szerelt négy hajtómű mellett jellegzetessége több példányon a szárny alatt pót-üzemanyagtartály, a típus még az amerikai légierőnél is üzemelt.

Webb ugyan személyesen még nem látta a JetStart, de várakozása szerint a gép fémszerkezetével nem lesz probléma, mivel a sivatagban, száraz környezetben állt, de elképzelhető, hogy emiatt a belső berendezés annyira kiszáradt (vélhetően a faborításokra, műanyag elemekre és a kárpitokra gondol – a szerk.), hogy azt cserélni kell.

A repülőgép belterét maga az énekes tervezte, az utasteret vörös bársonyülések és szőnyeg teszik kényelmessé. (Forrás: Liveauctioneers.com)

A 286 ezer dolláros árat elfogadhatónak nevezte, már a géphez kapcsolódó Elvis-szimbolika miatt is. „Azt csinálhatom, amit szeretek, azaz találok valamit, ami valahogy elromlott, és újra működésbe hozom, és nagyon jó tartalmat ad a műsornak, szóval minden szempontból csak nyerhetünk vele” – jelentette ki.

A gép nem fog újra repülni, de saját erejéből fog mozogni
– ismertette terveit a vásárló.

Így néz ki most a repülőgép kívülről és belülről

Felújítás után Webb azt tervezi, hogy a repülőgépet turnéra viszi olyan repülőnapokra, mint a Sun ‘N Fun, az EAA Airventure, és talán még Las Vegasba is ellátogat majd.

Elvisnek több magángépe is volt. A legismertebb, az énekes napokban elhunyt lányáról, Lisa Marie-ről elnevezett példány a memphisi Gracelandben áll. A rock’n’roll királya, akinek kultusza máig töretlen, 42 évesen, 1977-ben hunyt el Memphisben.

Webb, aki saját magát is őrültnek nevezi, vett már 1 dollárért is leharcolt businessjetet