Vizsgálatot kezdeményezett az orosz repülőtereknél az ország közlekedésbiztonsági szerve, amely a madárveszélynek való kitettségre fókuszál.

A Flightglobal szerint a Roszaviacija egyéb hatóságokkal is együttműködik majd a vizsgálat lefolytatásában, azt is ellenőrzik majd, hogy a repülőterek környékén üzemelő szemétlerakóhelyeknek van-e érvényes működési engedélye. Egy ilyen létesítmény ugyanis odavonzza a madarakat, amely így veszélyt jelenthet a légiközlekedésre.

A közlekedésbiztonsági szerv emellett a közelmúltban készült, repülőterekre vonatkozó ornitológiai jelentéseket is megvizsgálná, kíváncsiak ugyanis arra, hogy van-e olyan létesítmény, amely “negatívan befolyásolja” a környékben a madárhelyzetet. Emellett a Roszaviacija górcső alá veszi a repülőterek soron kívüli és előre tervezett repülőtéri ellenőrzési eljárásait is.

Fotó: Domogyedovo Nemzetközi Repülőtér

A hatóság a vizsgálatot az Ural Airlines augusztus végi balesetével indokolta. Mint megírtuk, a légitársaság VQ-BOZ lajstromú Airbus A321-es repülőgépe Szimferopolba tartott az U6178-as járattal, de nem sokkal a felszállás után madárrajjal ütközött, egyik hajtóműve teljesen leállt, a másik hajtómű szakaszosan felpörgött és lelassult, de tolóerőt nem adott le. A pilóták mezőgazdasági területre hajtottak végre kényszerleszállást. Csodával határos módon a gép egyben maradt és a fedélzeten tartózkodó 234 utas és a személyzet minden tagja túlélte a balesetet.

Az eseményhez hozzájárult az, hogy a repülőtér közelében illegális hulladéklerakó működött, amely odavonzotta a madarakat. Emiatt a Rossija 24 hírtelevízió szerint a baleset előtti hónapokban is többször panaszkodott a repülőtér üzemeltetője.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.