A Ryanair lehet utasforgalom alapján újra Európa legnagyobb légitársasága, miután a cég csoportszinten 152,4 millió utast szállított tavaly. A Lufthansa még nem hozta nyilvánosságra utasforgalmi adatait, de jelentős lemaradásban van a német cégcsoport.

A Ryanair lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a társaság 12 havi, gördülő utasforgalma december 31-ével 152,4 millió volt, 9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A járatok töltöttsége tavaly átlagosan 96 százalék volt. A Ryanair azt nem részletezte, hogy a taglégitársaságok milyen arányban járultak hozzá a forgalomhoz.

Ez az adat bőven elegendő lehet arra, hogy a Ryanair letaszítsa az első helyről a Lufthansa-csoportot, amely több éve a legnagyobb forgalmat bonyolító társulás Európában. A németek még nem hozták nyilvánosságra decemberi, és teljes éves statisztikájukat, de a novemberi adatok alapján jelentős elmaradásban vannak.

A Lufthansa Csoport az év első tizenegy hónapjában 135,3 millió utast szállított, 2,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ez alapján a cégnek decemberben 17,1 millió utast kellene szállítania, hogy beérje, és ennél is többet, hogy leelőzze egyik legnagyobb riválisát.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az előző évi adatok alapján erre nincs túl sok esély, mivel tavaly decemberben a Lufthansa 9,9 millió utast szállított.

Tavaly a teljes évben a Lufthansa még megtartotta elsőségét, utasforgalma 142,3 millió volt, míg a Ryanair 139,2 millió utast fuvarozott.

Fotó: AIRportal.hu