Szombattól a sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek kell fizetniük a kéthetes kötelező házi karantént kiváltó PCR-teszteket – közölte honlapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek továbbra is kötelező 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, amit kiválthatnak két negatív PCR-teszttel.

A repülőgéppel érkezők már a repülőtéren megkapják a karanténról szóló határozatot, a Budapest Airport tervezi, hogy egy tesztközpontot hoz létre a reptéren, ahol az első tesztet a belépéskor el tudja végeztetni az utas. (Forrás: Budapest Airport)

Az országba lépők a határon egészségügyi vizsgálaton esnek át, kapnak egy értesítést a kötelező karantén elrendeléséről, valamint egy piros cédulát, amit kötelesek elhelyezni a lakásuk ajtaján.

Aki mentesüni szeretne a karantén alól, annak az országba lépést követően kérelmet kell benyújtania a területileg illetékes járási hivatalhoz, illetve Budapesten a kerületi hivatalhoz, melynek díja háromezer forint.

A kérelmező ezután kap egy rendelkezést, amelynek birtokában a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént és felkeresheti az általa választott mintavételi helyet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A mintavételi helyek listája megtalálható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.

A vizsgálatok költségét az egészségügyi szolgáltatók határozzák meg, ezekről érdemes előzetesen tájékozódni az adott szolgáltató honlapján.

Nem olcsó a korábbi szabadulás a karanténból

 

A tisztifőorvos július 30-án közzétett határozata szerint
a mintavétel költsége 3 500 forint, a PCR-teszt pedig 27 000 forintba kerül, ez összesen 30 500 forint tesztenként.

 

Amennyiben az utasnak angol nyelven kiadott leletre van szüksége, annak felára 1000 forint. Az eredményeket 24 órán belül adják ki az erre kijelölt laborok.

 

Szombati vizsgálat esetén, vagy ha hétköznap reggel 10-ig elvégzett mintavétel alapján még aznap szeretné az eredményt az utas, a vizsgálat költsége 45 750 forint.

 

Az NNK közleménye szerint ettől az egyes egészségügyi szolgáltatók árazása eltérhet.

 

Forrás: NNK

A mintavételi helyek felkereséséhez tömegközlekedési eszközt nem lehet igénybe venni, és előzetesen egyeztetett időpontban, maszkban kell érkezni.

A teszt eredményét e-mailen vagy – az ügyfélkapuval rendelkezőknek – az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül küldik el a laboratóriumok, az eredményről a kérelmezőnek kell tájékoztatni a hatóságot (a területileg illetékes kormányhivatal kerületi vagy a járási hivatal népegészségügyi osztályát).

A sárga besorolású országból érkezők az első negatív PCR-teszt után elhagyhatják a karantént, de kötelező elvégezniük a második tesztet is. A piros besorolású országból érkezők a második teszt eredményéig kötelesek karanténban maradni.

A karantén, illetve a tesztelés kötelezettsége alól mentesül az, aki a határon bemutat két, a Magyarországra lépést megelőző 5 napon belül, de 48 óra különbséggel elvégzett, negatív PCR-tesztet vagy egy igazolást arról, hogy az elmúlt fél évben átesett a koronavírus okozta betegségen.

A piros besorolású országból külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra, a sárga besorolású országokból belépő nem magyar állampolgárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a magyarokra.

Az augusztus 1-től érvényes szabályok az NNK infógrafikáján. (Forrás: NNK)

Kapcsolódó cikk:

Így működik a gyakorlatban a július 15-től érvényes magyar beutazási szabály