Hatályba léptek 2020. július 15-én 0 órától a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt elrendelt beutazási korlátozások. A vasárnap kihirdetett kormányrendelet a járvány súlyossága szempontjából három – vörös, sárga és zöld – kategóriába sorolja az államokat, és ennek megfelelően rendelkezik az onnan érkező magyar és külföldi állampolgárok határátlépésének korlátozásáról. Nézzük, hogy miként működik a gyakorlatban az új szabályozás!

A legfontosabb tudnivalókat a koronavirus.gov.hu portálon tették közzé, az országok besorolását jelző térképpel és a különböző országokból történő belépéskor alkalmazott protokollokat tartalmazó táblázattal együtt.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Az országok három kategóriába történt besorolása komplex szempontok alapján, az EU-hoz igazodik. Az adott országok aktuális fertőzöttségi viszonyai, járványügyi tendenciái és a Magyarországra gyakorolt kockázatát veszi figyelembe. Az egyes államok besorolását hetente felülvizsgálják, a kormány, illetve az országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetnek megfelelően szükség esetén módosítja.

Azon országok, amelyek Covid-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi mértéke súlyos, azok piros jelzést kaptak.

Ezek az Albán Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, a Fehérorosz Köztársaság, a Koszovói Köztársaság, az Észak-macedón Köztársaság, Moldova, Montenegró, Ukrajna, továbbá a legtöbb ázsiai, amerikai és az összes afrikai és ausztráliai ország.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Azon országok, amelyek aktuális fertőzöttségi mértéke kevésbé súlyos, sárga jelzést kaptak. Ezek Európában: Bulgária, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszországi Föderáció, Portugália, Románia, Szerb Köztársaság, Svéd Királyság; Ázsiában: Japán, Kínai Népköztársaság; Amerikában: Amerikai Egyesült Államok.

Azokat az országokat, amelyek sem sárga, sem piros jelzést nem kaptak, zöld kategóriába sorolták. Ez esetben a fertőzöttség és a kockázat is alacsony, a belépés vállalható – emelték ki.

Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra a különböző kategóriájú országokból történő beutazáskor

A sárgával és pirossal jelölt országokból érkezéskor a határon belépőket szúrópróbaszerűen (közúton és repülőtéren is) egészségügyileg szűrik, testhőmérséklet-mérést végeznek rajtuk, és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karantént rendelnek el számukra, a korábban megszokott módon. A határellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat a rendőrség végzi.

A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles otthonában maradni 14 napig és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Amennyiben valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet, sárga jelölésű ország esetén már 1 db, piros jelölésű ország esetén 2 db negatív PCR-teszteredmény esetén oldható fel a karantén.

Forrás: Koronavírus Sajtóközpont

Hogyan kérhet PCR-tesztet az a magyar állampolgár, aki sárga vagy piros besorolású országból érkezik haza, és hatósági házi karantént rendeltek el nála?

Az a magyar állampolgár, aki piros vagy sárga besorolású országból érkezik haza, az országba való belépéskor (a közúti határátkelőhelynél vagy a repülőtéren) hatósági házi karantén elrendeléséről szóló tájékoztatót kap, és egy piros cédulát, amelyet köteles a lakása bejáratára kiragasztani. A hatósági házi karantén betartását, ahogy eddig, ezután is a rendőrség ellenőrzi.

Amennyiben valaki szeretne a hatósági házi karantén alól felmentést kapni és ehhez PCR-vizsgálatot végeztetni, azt saját vagy az állam költségén teheti meg. Ugyanis a teszt költségeit augusztus 1-jéig minden esetben a kormány vállalja, ezt követően azonban mindenkinek magának kell fizetnie.

Az utazáshoz kötött mintavételek iránti igényt 2020. augusztus 1. napjáig a háziorvosnál – kijelölt karantén esetén a tartózkodási hely szerint illetékes háziorvosnál – lehet jelezni.  A háziorvost ilyen esetben telefonon kell keresni. A 48 órás különbséggel, két alkalommal végzett PCR-tesztet a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálattól. A mentők házhoz mennek garat- és torokváladék mintavételre. A teszt eredményéig az állampolgár köteles otthonában, a karanténban maradni.

A vizsgálat eredményét az EESZT rendszerbe töltik fel, ahonnan a háziorvos és az ügyfél is letöltheti. Az adott labor közvetlenül is megküldi  az eredményt az ügyfélnek. A karantén alóli felmentés iránti kérelmet a lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatal részére kell benyújtani. A  járványügyi hatóság határozatban menti fel az érintett állampolgárt karantén alól, és egyben kötelezi is a második PCR-teszt elvégzésére. Nem magyar állampolgár a vizsgálatot rendelő háziorvostól kaphat eredményt.

Amennyiben a tesz pozitív, vagyis koronavírus-fertőzést mutat ki, akkor a hatósági házi karantén nem felfüggeszthető, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kiadott aktuális eljárásrendnek megfelelően járványügyi kivizsgálás és járványügyi intézkedések történnek.