A májustól újraindult menetrend szerinti és a charter járatok iránti keresletet is érintheti a Magyarországra történő belépés és határellenőrzés szigorítása, több a magyarok körében népszerű úti cél is a sárga, vagy vörös kategóriába került, ahonnan hazatérve két hét karantén várhat az utasokra. Például sárga kategóriába került Bulgária, az Egyesült Királyság, Portugália, vörösbe sorolták Törökországot, Izraelt, Egyiptomot és az Egyesült Arab Emírségeket is. Szabad az út viszont – tehát nincs karantén hazaérkezéskor – több szomszédos ország, Ausztria, Horvátország, Szlovákia, Szlovénia felé, legalábbis egyelőre.

A magyar állampolgárok külföldről történő hazautazási és a külföldiek beutazási feltételeit is szigorítja a kormány a koronavírus-járvány behurcolásának megakadályozása érdekében – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a vasárnap délelőtt élőben közvetített sajtótájékoztatóján.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet három kategóriába sorolja az országokat – zöld, sárga, vörös – az ottani fertőzöttség szintje szerint.

A három különböző kategóriába sorolt országokból eltérő feltételekkel utazhatnak be a magyar és a külföldi állampolgárok, a rendelet 2020. július 15-i hatályba lépésétől.

A környező országok közül Ukrajna a vörös, Szerbia és Románia a sárga, Horvátország, Szlovénia, Ausztria és Szlovákia pedig a zöld kategóriában szerepel jelenleg.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A vörös kategóriájú országokból külföldiek nem utazhatnak be Magyarországra.

A sárga és vörös jelzésű országokból hazatérő magyar állampolgárok a belépéskor egészségügyi vizsgálaton esnek át (ez nem PCR teszt, csak kérdőív és testhő-mérés), a határon két hetes karantén elrendeléséről kap határozatot, amelynek betartását a rendőrség ellenőrzi. Ez alól kivételt képez, ha az utas rendelkezik belépését megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett negatív PCR-teszttel, és ezt hitelt érdemlően, okirattal tudja igazolni.

Frissítés: Müller Cecília tisztifőorvos hétfőn reggel az M1 műsorában azt nyilatkozta, hogy azok is mentesülhetnek a kéthetes karantén alól, akik olyan igazolással rendelkeznek, hogy 6 hónapnál nem régebben már átestek a koronavírus-fertőzésen, illetve a COVID-19 betegségen.

A karanténintézkedés alá vont magyar állampolgárok akkor „szabadulhatnak” a karanténból az országba történő belépést követő 14 napnál hamarabb, ha két, 48 órás időkülönbséggel elvégzett, negatív PCR-teszteredményt tudnak bemutatni. Augusztus 1-ig ez térítésmenetesen kérhető a háziorvoson keresztül, később a tesztek költségét az állampolgár viseli. (Részletes szabályok a keretes írásban alább.)

Forrás: Budapest Airport

Az országok kategorizálását az országos tisztifőorvos hatáskörébe utalja a rendelet, de a kormány is hetente felülvizsgálja azt.

ZÖLD KATEGÓRIÁBA tartozik a legtöbb EU-tagország (pl. Horvátország, Szlovénia is), amely nem szerepel a sárga, vagy a vörös listában.

SÁRGA KATEGÓRIA: Bulgária, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszországi Föderáció, Portugália, Románia, Szerb Köztársaság, Svéd Királyság, Japán, Kínai Népköztársaság, Amerikai Egyesült Államok

VÖRÖS KATEGÓRIA (európai országok): Albán Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, Fehérorosz Köztársaság, Koszovói Köztársaság, Észak-macedón Köztársaság, Moldova, Montenegró, Ukrajna (A vörös kategóriába tartozó nem európai országok listája itt tekinthető meg.)

A magyar utasok szempontjából több népszerű úti célnak számító Európán kívüli országot is a vörös kategóriába soroltak:

  • Egyesült Arab Emírségek
  • Izrael
  • Jordánia
  • Katar
  • Törökország
  • Marokkó
  • Tunézia
  • Egyiptom

Várhatóan a vörös és sárga kategóriába sorolt országokba közlekedő, az elmúlt hetekben újraindított vagy a következő hetekben újrainduló, illetve tervezett menetrend szerinti és charter járatok iránti keresletet is jelentősen befolyásolni fogja a rendelet.

Az áruforgalmat és az országon történő átutazást nem érintik ezek a korlátozások, a tranzitforgalomra külön szabályok vonatkoznak (meghatározott idő alatt és útvonalon kell áthaladni az országon, csak megadott helyeken állhatnak meg).

Speciális előírások érvényesek a katonai konvojok belépésére, a kapcsolt vállalkozások közötti utazásra, a korlátozott sávban történő határátlépésre, a nemzetközi sporteseményekre érkezőkre, az agrárágazatban dolgozó idénymunkásokra.

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésének szabályai (forrás: Magyar Közlöny)

 

3. § (1) Külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a  magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja (a továbbiakban együtt: magyar állampolgár) személyforgalomban

a) zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet,

b) sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés során – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – egészségügyi vizsgálaton esik át, amelynek tűrésére köteles.

(2) Ha a  magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a  fertőzés gyanúját állapítja meg, a  járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot  – hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.

(3) Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és

a) az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténban,

b) az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra a  járványügyi hatóság által kijelölt karanténban kerül elhelyezésre.

(4) A járványügyi hatóság a kijelölt karanténban és a hatósági házi karanténban lévő személyeket nyilvántartásba veszi.

(5) A  (3)  bekezdésben foglaltaktól eltérően nem szükséges a  járványügyi megfigyelés, ha a  magyar állampolgár a  Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt  – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

(6) A  (2)  bekezdés és a  (3)  bekezdés a)  pontja szerint hatósági házi karanténban elhelyezett személy kérelmére –  amennyiben sárga besorolású ország területéről lépett Magyarország területére  – a  hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság engedélyezheti a hatósági házi karanténban elhelyezett számára, hogy 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton – SARS-CoV-2 teszt – vegyen részt.

(7) Amennyiben (6) bekezdés szerinti esetben az első molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – igazolja, hogy a hatósági házi karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem kimutatható, úgy a  hatósági házi karantént előíró rendelkezés alól a  hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést ad.

(8) A  (6)  bekezdés szerinti kérelmező köteles a  második molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt  – lefolytatására, amelynek pozitív eredménye esetén az  illetékes járványügyi hatóság ismételten hatósági házi karantént rendel el.

(9) A  (2)  bekezdés és a  (3)  bekezdés a)  pontja szerint hatósági házi karanténban elhelyezett személy kérelmére –  amennyiben piros besorolású ország területéről lépett Magyarország területére – a  hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság engedélyezheti a hatósági házi karanténban elhelyezett számára, hogy 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton – SARS-CoV-2 teszt – vegyen részt.

(10) Ha a  (9)  bekezdés szerint elkészült, két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – igazolja, hogy a hatósági házi karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem kimutatható, úgy a hatósági házi karantént előíró rendelkezés alól a  hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést ad.

 

Külföldiek belépése Magyarországra

A magyar állampolgársággal nem rendelkezők Magyarországra történő belépésének szabályai

 

4. § (1) Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

(2) Ha az (1) bekezdés szerint Magyarország területére belépett, Magyarország területén tartózkodó személy a belépést követő 14 napon belül a  fertőzés tünetét észleli, akkor a  lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el, és haladéktalanul köteles telefonon értesíteni a járványügyi hatóságot.

 

5. § (1) Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban sárga jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés során – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – egészségügyi vizsgálaton esik át, amelynek tűrésére köteles.

(2) Ha az  (1)  bekezdés szerinti személy esetében az  egészségügyi vizsgálat a  fertőzés gyanúját állapítja meg, Magyarország területére nem léptethető be.

(3) Ha az  (1)  bekezdés szerinti személy esetében az  egészségügyi vizsgálat a  fertőzés gyanúját nem állapítja meg, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy – ha arra lehetőség van és nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.

(4) A járványügyi hatóság a kijelölt karanténban és a hatósági házi karanténban lévő személyeket nyilvántartásba veszi.

(5) Nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha az (1) bekezdés szerinti személy a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a  szervezetében a  vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

(6) A (3) bekezdés szerint hatósági házi karanténban elhelyezett személy kérelmére a hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság engedélyezheti a hatósági házi karanténban elhelyezett számára, hogy 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton – SARS-CoV-2 teszt – vegyen részt.

(7) Amennyiben (6) bekezdés szerinti esetben az első molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – igazolja, hogy a hatósági házi karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem kimutatható, úgy a  hatósági házi karantént előíró rendelkezés alól a  hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést ad.

(8) A  (6)  bekezdés szerinti kérelmező köteles a  második molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt  – lefolytatására, amelynek pozitív eredménye esetén az  illetékes járványügyi hatóság ismételten hatósági házi karantént rendel el.

 

6. § Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére a piros jelzéssel besorolt ország területéről nem léphet be.

 

A kormányrendelet kitér néhány Különös méltánylást érdemlő esetre is, ezek a Magyar Közlönyben olvashatók.

Friss cikkünk a témában:

Így működik a gyakorlatban a mától érvényes magyar beutazási szabály