Újabb légitársaság újabb járatának sikerült a menetrendhez képest eltérő repülőtéren landolnia: a SAS biztonsági okokra hivatkozva döntött a másik repülőtéren történő landolás mellett.

A brit The Independent cikke szerint a skandináv légitársaság 2961-es járatát teljesítő, OY-KBT lajstromú Airbus A319-esnek Koppenhágából Firenzébe kellett volna repülnie, de még a járat indulása előtt úgy döntöttek, hogy az onnan mintegy 100 kilométerre északra fekvő bolognai repülőtéren fognak leszállni.

A légitársaság közlése szerint biztonsági okok miatt döntöttek így, mivel a járat felkészítése során kiderült, hogy a pilóták nem rendelkeznek megfelelő útvonaladatokkal, így másik repülőteret kellett keresniük. Azt a cikk nem részletezte, hogy milyen adatok hiányoztak a járat teljesítéséhez. Adatábzisok szerint ez volt a SAS első járata az útvonalon, így előfordulhat, hogy nem álltak még rendelkezésre a teljesítéshez szükséges eljárásokat is tartalmazó térképek, dokumentációk.

A SAS Scandinavian Airlines Airbus A320-asa. (Fotó: AIRportal.hu)

A SAS szóvivője a lapnak azt mondta, amikor felfedezték, hogy nincs meg a kellő információ két opció volt: vagy törlik a járatot, vagy máshol szállnak le. Utóbbit választották, amelyért a cég elnézést kért az utasoktól. A járat másfél órás késéssel indult el, és rendben leszállt Bolognában. Onnan az utasokat busszal szállították el Firenzébe.

A múlt hónapban a British Airways egyik alvállalkozója, a WDL rossz előkészítés miatt Düsseldorf helyett Edinburgh-ben szállt le. A pilótáknak fogalmuk sem volt arról, hogy a német iparvárosba kellene menniük, csak a landolás előtt derült ki, hogy rossz város felé közelítenek. A landolás után a gép nem sokkal Düsseldorf felé vette az irányt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.