Figyelmeztette sztrájkoló munkavállalóit a South African Airways megbízott vezére, hogy a munkabeszüntetés veszélybe sodorja az egyébként is súlyos pénzügyi gondokkal küzdő légitársaság túlélését.

Fotó: AIRportal.hu

A South African Airways (SAA) légiutaskísérői november 15-én kezdtek sztrájkba, miután a cégvezetés bejelentette, hogy jelentős leépítéseket és átszervezéseket kell végrehajtani.

A sztrájkot a légitársaság dolgozóinak több mint felét képviselő szakszervezetek, a NUMSA (The National Union of Metal Workers of South Africa) és a légiutaskísérőket képviselő SACCA (South African Cabin Crew Association) kezdeményezték.

Az érdek-képviseletek kifejezték, hogy a munkabeszüntetéseket akár határozatlan ideig is folytatnák, amennyiben a cég nem teljesíti követeléseiket, köztük 8%-os fizetésemelést és a munkahelyek megtartását.

A sztrájk naponta mintegy 3,4 millió amerikai dollárjába kerül az egyébként is nehéz pénzügyi helyzetben lévő légitársaságnak, így amennyiben elhúzódik az akció, az a cég túlélését is veszélyezteti.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság folytatja az egyeztetést a munkavállalókkal és korábbi 5,9%-os ajánlatához kötelező érvényű vállalásokat és dátumokat rendelt. Zuks Ramasia az SAA megbízott vezetője arra is felszólította a szakszervezeteket, hogy ne terjesszenek valótlan vádakat a légitársaság biztonságos működésével, egész pontosan annak hiányosságaival kapcsolatban.

A 2011 óta veszteségesen működő South African Airways a múlt héten jelentette be, hogy a cég túlélése érdekében jelentős átszervezésekbe kezd, amely a légitársaság majdnem minden szervezeti egységét érinti. Ez alól kivétel a low-cost Mango, az Air Chefs cateringcég és az SAA Technical repülőgép-karbantartó vállalat.

A folyamat eredményeként a légitársaság megválna munkavállalói mintegy ötödétől, az 5149 dolgozóból 944 veszítheti el az állását.

Fotó: AIRportal.hu