A tervezettnél naponta nagyjából 3 ezer járattal kisebb lehet a forgalom Európa légterében az egyre szigorodó utazási szabályok miatt, a Eurocontrol ezért jelentős fennakadásra sem számít a járatok közlekedésében.

Az európai légiforgalom koordinálásáért felelős szervezet friss előrejelzése október végéig azzal számol, hogy a már bevezetett utazási korlátozások nem szigorodnak tovább. Ebben az esetben szeptember elején a járatszám kis mértékben emelkedhet is, az év kilencedik hónapjában a felkínált ülőhely-kapacitás stabil maradhat.

Illusztráció. (Forrás: Eurocontrol)

Pár kiugró napot leszámítva a Eurocontrol napi 20 ezer járat közlekedését valószínűsíti, amely a tavalyi azonos időszak adatánál 55 százalékkal alacsonyabb, és mintegy 3 ezerrel kevesebb, mint amire pár héttel ezelőtt számítottak.

Ennek van pozitív hozadéka is: a szervezet nem számol azzal, hogy kapacitáshiány miatt késsenek a járatok, mivel a legtöbb légtérben elég irányító dolgozik, és a megnyitott légterek száma is megfelelő.

A dokumentumhoz csatolt térkép szerint alig pár olyan légtér van, ahol minden szektort meg kell majd nyitni, ennek ellenére a Eurocontrol némi rugalmasságot kért az irányító szolgálatoktól.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Szeretnék, ha 10 százalékkal nagyobb kapacitást biztosítanának a tervezetthez képest, mert egy-egy szektorban ideiglenesen megnövekedhet a forgalom, és ezzel a késések száma is.

Mivel a repülőterek is konganak az ürességtől, a Eurocontrol azzal számol, hogy az itteni kapacitások is elegendőek lesznek, így emiatt sem várható jelentős késés a járatok menetrendjében.