Újabb tőkeemeléssel a Lufthansa a tervezettnél korábban, még ez év vége előtt visszafizetné a német kormánytól felvett hitelt, két év múlva pedig jelentős nyereséget érhet el.

A légitársasági csoport honlapján publikált közlemény szerint júliusban és augusztusban a járvány előtti kapacitás felét biztosították. A járatok töltöttsége meghaladta a 70 százalékot, az előzetes foglalások alapján pedig a 2019-es szint fele lehet az utasforgalom az év hátralévő részében, emellett az áruszállítás iránt továbbra is jelentős kereslet

A reorganizáció a vártnál gyorsabban halad, a 3,5 milliárd eurós költségcsökkentés felét adja az átszervezés.

A Lufthansa azzal számol, hogy 2024-re 8 százalékra tudja feltornászni a nyereségrátáját, a készpénzforgalom éves szinten kétmilliárdos pluszban lehet úgy, hogy évente 30 új repülőgépet vesznek át évi 2,5 milliárd eurós befektetéssel.

Forrás: Lufthansa

Mint ismert, a járvány miatt a német állam két részletben 9 milliárd euró hitelt és hitelkeretet biztosított, és ezért cserébe 20 százalék tulajdonrészt is kapott a cégben. Korábban egy sikeres kötvénykibocsátással az addig felhasznált összeget már törlesztette a vállalat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Most a Lufthansa 14 pénzintézet segítségével 2,1 milliárd euróhoz akar jutni a részvénypiacokról, ez év végéig összesen 2,5 milliárd eurót fordít az állami hitel visszafizetésére, és egyúttal kérni fogja a hitelkeret törlését, mivel arra már nem lesz szüksége.

Carsten Spohr vezérigazgató szerint az állami mentőcsomaggal több mint 100 ezer munkahelyet sikerült megvédeni, ugyanis ennyire csökkent 140 ezerről a társaság dolgozóinak létszáma.

A cég azt már korábban is nyilvánvalóvá tette, hogy minél előbb vissza akarja fizetni a hitelt, és szabadulni akar az államtól mint tulajdonostól. Spohr szerint ez az év végével bekövetkezik, így teljes mértékben a cég átalakítására tudnak fókuszálni. Németország a korábbi hitelért cserébe 20 százalék tulajdonrészt kapott, jelenleg közel 16 százalékos részesedése van a vállalatban.

A Lufthansa megduplázza, 1,2 milliárdra emeli forgalomban lévő részvényeinek számát, az új papírokat 40 százalékos kedvezménnyel, 3,58 eurós áron értékesíti.