A jelentősen visszaesett utasforgalom és bevétel miatt százmillió eurót meghaladó adózás utáni veszteségről számolt be a Wizz Air a harmadik pénzügyi negyedévére, de a magyar kötődésű légitársaság idén már fellendülést vár.

A Wizz Air honlapján közzétette a 2020. december 31-én zárult harmadik pénzügyi negyedévéről szóló jelentést. A tájékoztatásban Váradi József vezérigazgató azt írta, folyamatosan kontroll alatt tartották a kiadásokat, és minden járaton igyekeztek maximalizálni a megszerezhető bevételt.

Ez végül az adatok szerint jól alakult, mert ugyan az utasforgalom 77 százalékkal 2,2 millióra, a bevétel pedig 76 százalékkal 149 millió euróra csökkent, a kiegészítő árbevétel „csak” 72 százalékkal 81 millió euróra esett vissza.

Ez azt is jelenti, hogy a Wizz Air bevételének több mint fele, 54 százaléka nem jegyek, hanem kiegészítő szolgáltatások értékesítéséből származott, egy évvel ezelőtt ez még 47 százalék volt.

Fotó: AIRportal.hu

Ehhez kapcsolódó hír, hogy a társaság bővíti utasbiztosítási szolgáltatását, már koronavírus-fertőzésre szóló biztosítás is köthető partnerénél.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Váradi József azt is kiemelte, hogy a légitársaság likviditási helyzete továbbra is stabil, a társaság szabad készpénzállománya a harmadik pénzügyi negyedév végén 1,2 milliárd euró volt.

A Wizz azóta újabb forrást is be tudott vonni a cég finanszírozásába, a tőkepiacokról kötvénykibocsátás során félmilliárd euró friss tőkét szerzett, értékpapírjai iránt többszörös túljelentkezés volt.

A legtöbb előrejelzés ebben az évben ugyan a korábban becsültnél visszafogottabb, de a tavalyihoz képest javuló helyzettel számol. Váradi József korábban is fellendülést várt 2021-re, novemberben azt mondta, nyáron már a 2019-es kapacitásán is üzemelhet a cég.

Fotó: AIRportal.hu

Most egy kicsit óvatosabban fogalmazott a vezérigazgató, szerinte 2021 átmeneti év lesz, és amint feloldják vagy enyhítik az utazási korlátozásokat, a Wizz „megfelelő számú” járatot fog elindítani.

A légitársaság a 77 százalékkal csökkenő bevételek mellett költségszintjét 51 százalékkal 291 millió euróra csökkentette a harmadik negyedévében, így az üzemi eredmény 141 millió eurós veszteség volt az egy évvel korábbi 33 milliós nyereség után.

Az adózott eredményt a pénzügyi műveletek pozitív egyenlege feljavította 116 millió eurós veszteségre. Tavaly ugyanebben az időszakban 21 millió euró nyeresége volt a légicégnek.