Újabb, több napos sztrájk következhet június végén az Air France-nál, ezúttal a cég pilótáit tömörítő szakszervezetek terveznek munkabeszüntetést. 

A francia nemzeti légitársaság közölte, hogy június 23. és 26. között három napos sztrájkot terveznek a pilóta-szakszervezetek, a cég vezetése és az alkalmazottak között elhúzódó, a bérekkel kapcsolatos viták miatt.

A légitársaság ennek kapcsán egyúttal kifejezte aggodalmát, a szakszervezetek lépése veszélyezteti a vállalat jövőjét.

A legnagyobb szakszervezet annak ellenére jelentette be újabb, korábbiakhoz hasonló munkabeszüntetési akcióját, hogy június 14-én ülésezik az Air France Üzemi Tanácsa, amelyen Anne-Marie Couderc, az Air France-KLM megbízott elnöke és Franck Terner vezérigazgató az ígéretek szerint számos, a szakszervezetek kéréseire kidolgozott intézkedést és kezdeményezést mutat be. 

A cég álláspontja szerint a szakszervezetek szembemennek a vállalat kollektív érdekeivel és egyáltalán nincsenek tekintettel a légitársaság jövőjére.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Franciás a módszer

A francia légiközlekedésben mostanában jelentősen, gombamód megszaporodtak a munkabeszüntetési akciók, nemcsak a hajózók, de esetenként a földi- és kabinszemélyzetek tagjai, valamint a légiforgalmi irányítók részéről is.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

A helyzet annyira súlyos, hogy május elején, miután a dolgozók elutasították a bérrendezési ajánlatot, lemondott Jean-Marc Janaillac, az Air France-KLM korábbi vezére is.

A nem sokkal később kiadott első negyedéves pénzügyi jelentésből pedig jól látszik, sokba kerül az alkalmazotti elégedetlenség a francia-holland párosnak: csak az év első három hónapjában 75 millió eurós lyuk került az üzemi eredménybe.

A nemzetközi viszonylatban is jelentős légiforgalmi irányítói sztrájkok ellen pedig már több nagy európai légitársaság is tiltakozik, élükön az ír ultra low-cost Ryanair-el: petíciót nyújtottak be az Európia Bizottsághoz, “Tartsuk Nyitva Európa Egét” címmel, fő követelésük, hogy a munkabeszüntetések alatt is legyen zavartalan az átrepülés a francia légtéren a nemzetközi forgalom számára.