Az Air India vezérigazgatója azt kérte a munkavállalóktól, hogy végezzék professzionálisan munkájukat, mert ez is kell ahhoz, hogy megmeneküljön a légitársaság a csődtől.

A nehéz helyzetben lévő, állami tulajdonú légitársaság vezetője év végi, a dolgozókhoz megküldött levelében írt erről. Az indiai Economic Times szerint Pradip Szingh Harola az írta, új, professzionális és hatékony munkavégzési mechanizmust kell bevezetni a cégnél és ezen is múlik a társaság jövője. Mint írta, ez a kulcsa a cég nyereségessé válásának tervében.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a dolgozók kemény munkája eddig is segítette a légitársaságot néhány üzemi mutató javításában, de további lépésekre van szükség a túléléshez.

Ehhez azonban a cégnek leginkább friss tőkére és egy szakmai befektetőre lenne szüksége, de az indiai kormány nehezen engedi el a céget. Korábban még törvény is tiltotta a külföldi befektetők többségi tulajdonba kerülését. Más megoldás azonban nincs, az indiai kormány pedig egyben szeretné a légitársaságot eladni repülőgépekkel, slotokkal, munkavállalókkal együtt. A vezérigazgató szerint nagy kihívás egy több évtizede veszteséges légitársaságot nyereségessé varázsolni úgy, hogy versenytársai mind sokkal hatékonyabban üzemelnek, újabb gépeik vannak és a fedélzeti ellátás is fényévekkel előzi meg az állami vállalatét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Reménysugár azonban mindig van, a Delhi-San Francisco járat ugyanis nagyon nagy népszerűségnek örvend és szép nyereséget is termel, és a többi, az Egyesült Államokba tartó járat is átlagosan 80 százalék fölötti telítettséggel üzemel, és teljes bevételük ötöde ezekről a járatokról származik.

Korábban légiközekedési szakértők azt mondták, hogy az államnak teljesen ki kellene szállnia a légitársaságból, és a legfontosabb lépés a mérlegadatok nullázása lenne. Ebbe beletartozik a 7,6 milliárd dolláros adósságállomány konszolidációja is, és a nem szigorúan a repüléshez kapcsolódó üzletágakat ki kellene szanálni a cégből.