A Croatia Airlines az Airbus A220-ast választotta flottája megújításához, a horvát légitársaság közlése szerint 2026-ra kizárólag a kanadai fejlesztésű típussal repül majd.

A cég évek óta több repülőgépgyártóval is egyeztet a 12 gépes keskenytörzsű és regionális flottájának cseréjéről. A légitársaságnál jelenleg hat darab, több mint 13 éves átlagéletkorú De Havilland Canada Dash 8-as, öt Airbus A319-es és egy A320-as repül, utóbbiak átlagéletkora húsz év felett van.

A Croatia Airlines és az Airbus egyelőre nem közölte a megrendelés részleteit, így arról nincs hivatalos információ, hogy az A220-as melyik változatából hány példány kerül a flottába.

Egyes hírek szerint hat példányra írt alá megrendelést a légitársaság a kétosztályos elrendezésben 127 utas szállítására képes változatból, tehát ez alapján az A220-300-as variánsból.

Forrás: Airbus

A Flightglobal híre emlékeztet, hogy a horvát légitársaság 2015-ben négy A320neo repülőgépre kötött kötelezettségvállalást, egy korábbi, 2008-as A319-esekre vonatkozó megrendelés átalakításával. Vélhetően a mostani megállapodás ennek az átalakítását vagy törlését is jelenti.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Croatia Airlines 2021 végén jelentette be, hogy a járvány után megkezdett szerkezetátalakítási programja részeként megújítja flottáját is, a cég az elmúlt években az európai gyártó mellett a Boeinggel tárgyalt 737 MAX-okról, valamint az Embraerrel E2-esekről.

Hírünket frissítjük, ha további részletek kerülnek nyilvánosságra.