Airbus A321XLR repülőgép vásárlásáról írt alá megállapodást a toulouse-i székhelyű gyártóval a Vietjet vietnami fapados társaság, amely a géppel akár Ausztráliát, vagy Oroszországot is képes lesz elérni.

Az Airbus lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a Vietjet 15 darab gép vételéről állapodott meg, de ebből öt gép egy korábbi A321neo megrendelés konvertálása.

A légitársaság emellett az Airbus Services szolgáltató céggel is megállapodott, ennek értelmében az Airbus két, úgynevezett full flight A320 szimulátort telepít Ho Si Minh-városba és képzéseket bonyolítanak le a légitársaság számára.

Az Airbus az első repülőgépek érkezésének dátumát nem közölte, annyit írtak, hogy a Vietjet az elsők között veheti majd át az A321XLR-t, amelyekkel Vietnamból Ausztrália és Oroszország is elérhető lehet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Nguyen Thi Phuong Thao, a légitársaság vezetője a közlemény szerint azt hangsúlyozta, hogy a Vietjet üzemelteti a világon az egyik legfiatalabb Airbus flottát (2,7 év), és ez nagyban hozzájárult a cég sikeréhez.

A mostani bejelentéssel együtt a Vietjet eddig összesen 186 darab A320 családba tartozó gépre adott le rendelést, ebből eddig 60-at szállítottak le, a jelenlegi rendelésállományban már csak A321neók vannak.

Az elmúlt napokban az Airbus három új légitársaságot is befűzött A321XLR vételre, a Vietjeten kívül az Indigo és a CSA Czech Airlines kért a típusból.

A 8700 kilométeres hatótávolságú A321XLR-t az Airbus idén a Párizsi Légi Szalonon jelentette be, az első példányokat 2023-ban szállíthatják le, és csak Párizsban közel 250-et rendeltek belőle, a szerződők között van a Qantas, az IAG és a Wizz Air is.