Háromszáz Airbus A320neo családba tartozó gépet rendelt India legnagyobb fapados légitársasága, az Indigo, a megállapodás A321XLR-ek vételét is tartalmazza.

A toulouse-i repülőgépgyártó lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint az Indigo által leadott megrendelés egyike a legnagyobb egyszeri, egy ügyféltől származó ügyleteknek az Airbus történetében.

A szerződés értelmében az indiai légitársaság Airbus A320neo, A321neo és A321XLR típusú gépeket is vásárol.

Airbus A321XLR az IndiGo színeiben. Grafika: Airbus

A közleményben arról nem tájékoztattak, hogy a háromféle változat közül melyikből mennyit tartalmaz a szerződést.

Ebből következően egyelőre nem közölték azt sem, hogy mekkora az ügylet listaáron számolt piaci értéke, és arról sem tettek említést a felek, hogy mikor kezdik meg a rendelés teljesítését, azaz a gépek leszállítását.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A napokban az Indigo már belengette, hogy újabb nagy megrendelésre készül, bár az indiai légicég akkor még ostorozta az Airbust, és a toulouse-i gyártó késői szállítását okolta azért, mert az előzetes tervekhez képest csak lassabban tudnak fejlődni.

A mostani megállapodással az Indigo A320neo családra vonatkozó szerződése 730 példányosra bővül, ezzel magasan ők a legnagyobb megrendelők.

Ronojoy Dutta, a légitársaság vezetője az Airbus közleménye szerint azt hangsúlyozta, hogy a rendelés egy újabb fontos mérföldkő, amely azt is igazolja, hogy elkötelezettek az indiai légi kapcsolatok fejlesztésében, a gazdaság erősítésében és a mobilitás fokozásában. Segítette a döntés meghozatalát, hogy az előrejelzések szerint az indiai légiközlekedési piac folyamatosan bővülni fog, az Indigo pedig a világ legjobb légi szállítási rendszerét szeretné kiépíteni a cégvezető szerint.

Christian Scherer, az Airbus kereskedelmi vezetője azt emelte ki: az Indigo tökéletesen bebizonyította, hogy a fapados légitársaságoknál milyen fontos tényező az A320neo család, mivel az utasoknak kényelmet, a légitársaság számára pedig hatékonyabb működést kínál a típus.

Airbus A321neo az Indigo színiben. Grafika: Airbus

Az Airbus tájékoztatása szerint szeptember végéig 6650 A320neo családba tartozó gépre érkezett megrendelés, az októberi adatokkal a hónap végére a szám könnyen elérheti a hétezret.

Az Indigo egyike volt az első A320neo üzemeltetőknek, az első gépet 2016 márciusában állították forgalomba, azóta 97 példány érkezett a flottába, amely ezeken kívül 128 darab A320ceoból áll.

Az Airbus számára az A321XLR megrendelés miatt is örvendetes a megállapodás, hiszen ezzel újabb légitársaság csatlakozott az eddigiek mellé, akik a 8700 kilométeres hatótávolságú típusváltozat mellett döntöttek. Az A321XLR-t az Airbus idén a Párizsi Légi Szalonon jelentette be, az első példányokat 2023-ban szállíthatják le, és csak Párizsban közel 250-et rendeltek belőle, a szerződők között van a Qantas, az IAG és a Wizz Air is.