Airbus A350-esek válthatják a kiöregedő A340-es kormánygépeket a német légierőnél – írta értesüléseire hivatkozva a Der Spiegel című lap.

Mivel a közelmúltban újabb műszaki hiba miatt az A340-esek ismét nem voltak bevethetők, a német védelmi tárcánál úgy tűnik, hogy elszakadt a cérna és rövid úton megoldást szeretnének a kormánygépek problémáira.

A német lap forrásai szerint a minisztérium még az idén leadhatja a rendelést az Airbusnak három darab A350-esre, amelyek legjobb esetben jövőre már meg is érkeznek, a 2009-ben használtan vásárolt A340-esek pedig távoznak a flottából.

Az új gépek ára darabonként 150 millió euró, a tervezetet Benedikt Zimmer védelmi minisztériumi államtitkár készítette. Ebből az derül ki, hogy a vásárlás idei évre számított 25 millió eurós beruházási igényét a költségvetésben már el is különítenék. Arról azonban a cikk szerint nem szól a javaslat, hogy a különleges berendezést már a gyártásnál megkapná-e a gép, vagy csak később építenék ki a VVIP-kabinbelsőt. Ennek költsége újabb 150 millió lehet, és a kialakítás egy évet vehet igénybe.

Illusztráció, az egyik kormánygépként szolgáló német A340-300-as (forrás: Wikimedia Commons)

Az elmúlt időszakban az A340-esek műszaki hibája kétszer is kellemetlen helyzetbe hozta a kormány képviselőit. Legutóbb Frank-Walter Steinmeier államfő nem tudott emiatt a múlt héten időben visszautazni Etiópiából. De ami talán ennél is nagyobb kellemetlenséget okozott, az a tavalyi december eleji incidens, amely miatt Angela Merkel csak késve, és az Iberia egyik menetrend szerinti járatával tudott a G20-csúcstalálkozóra Buenos Airesbe eljutni. Kormányzati körökben már akkor felmerült az A340-esek cseréje, de akkor még az A330-as típus merült fel a hírekben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.