Anegla Merkel német kancellár elkésett a december eleji G20-csúcstalálkozóról, mert meghibásodott alatta az egyik A340-es kormánygép. A védelmi miniszter közölte: égető szükség van új repülőre, és A330-as vagy A350-es jöhetne szóba.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter egy interjúban egyértelműen közölte, az országnak ideje lenne új kormánygépet vásárolnia az öreg Airbus A340-esek helyett – írja a Reuters.

A tárcavezető véleménye szerint a kormánynak mintegy 300 millió eurót kellene azonnal elkülönítenie új, nagy kapacitású és hatótávolságú VIP-repülő vásárlására.

Ebből az összegből legalább egy, de ha lehet, mindjárt két új gépet is beszereznének.

Az indok a tárcavezető elmondása szerint világos: ne történhessen még egyszer olyan fiaskó, mint amikor Angela Merkel kancellár lekéste a Buenos Aires-i G20 csúcstalálkozót.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Az egyik kormánygépként szolgáló német A340-300-as (forrás: Wikimedia Commons)

A légierő kötelékébe tartozó A340-es fedélzeti kommunikációs rendszerei meghibásodtak, emiatt a La Manche csatorna felől vissza kellett fordulni és Kölnben leszállni.

A másik ugyanilyen gép nem volt bevethető állapotban, és a személyzet is átlépte volna a megengedett repülési óraszámot, váltást pedig nem tudtak biztosítani.

Emiatt Merkelnek az Iberia menetrend szerinti járatával kellett Buenos Airesbe eljutnia, ahová így csak jelentős késéssel érkezett meg.

A helyzet megoldására a védelmi minisztérium használt Airbus A330-as(oka)t, vagy akár új A350-es(eke)t szerezhet be hamarosan.

Utóbbi szembe menne a kormánygépek terén tanúsított eddigi elvekkel, azok beszerzésével ugyanis mindig óvatosan jártak el, jellemzően a használt repülőket vásároltak.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

Legutóbb például a Lufthansától vett meg a német állam egy 18 éves Airbus A321-est, és azt alakították át VIP szállításokra. Ugyanígy, a két, most már 18-20 éves A340-300-as is a német légitársaságtól érkezett 2011-ben.

A német légierőnél emellett szolgál még öt, átlagosan harminc éves A310-es, két A319-es, valamint négy Bombardier BD-700 Global Express üzleti és VIP célokra tervezett repülőgép.

A géppark tervezett bővítésével párhuzamosan a Luftwaffe személyi állományát is fejlesztik a kormányrepüléseket üzemeltető egységeknél, mind a műszakiak, mind a hajózók körében, hogy legyen tartalék személyzet ilyen rendkívüli esetekre.

Angela Merkel az Iberia gépén Buenos Aires felé