Az Airbus Helicopters friss becslése szerint 2036-ig a mai duplájára nő a globális helikopter flotta, ebben az időszakban 22 ezer új forgószárnyúra lehet szükség.

A Flightglobal által idézett tanulmány szerint a következő húsz évben a globális piac 21 800 helikoptert fog felszívni 125 milliárd euró értékben. A gépek legnagyobb része a fejlődő piacokra kerülhet, és az újak 65 százalékát általában cserére használják majd.

A könnyű, kéthajtóműves helikopterek fognak dominálni, a 22 ezer új gép mintegy 74 százaléka, 16 ezer darab fog ebbe a kategóriába tartozni, ugyanakkor a piaci érték 51 százalékát a nagyobb helikopterek fogják kitenni.

A legtöbb gép a kereskedelmi forgalomban fog szerepet kapni, 39 százalékuk szolgálhat majd utasszállítási szektorban, az energiaszektor pedig mindössze 8 százalékot tehet ki az új gépek piacán.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Airbus tanulmánya során számolt azzal is, hogy a helikopterek piacából egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a drónok, amelyeket már ipari célokra, filmforgatásokra és joggyakorlási területeken is bevetnek. Az Airbus szerint a médiának 2030 után már nem fognak helikoptereket eladni, mert mindenki átáll a drónok használatára.

Az Airbus Helicopters nem csak a távoli, de a közeljövővel is foglalkozott, 2017-re azzal számolnak, hogy a civil felhasználású helikoptereknél újra emelkedni fog a megrendelések száma. Korábbi adatok szerint ebben a szegmensben 30 százalékos igénycsökkenés volt az elmúlt 5 évben, az első félévben viszont 3 százalékos javulás mutatkozott az előző év azonos időszakához viszonyítva.