Arcfelismerős rendszert tesztel a JetBlue amerikai diszkont légicég, hogy kiváltsa az útlevél és a beszállítókártya bemutatását a kapuknál.

A tesztüzemet a Skift cikke szerint június 12-én kezdi meg a légitársaság a Boston és Aruba közti járatokon. Az adatokat a határőrségtől kapják, a beszállításnál készült fényképet továbbítják a hatóságok felé, ahonnan 5-7 másodperc múlva megérkezik a visszaigazolás. A programban amerikai és nem amerikai állampolgárok is részt vehetnek.

A technológia lényege, hogy az utas arcának szkennelése után nem kell útlevelet és beszállókártyát mutatni a kapuknál. Bár a tesztüzemben az időtakarékosság még erősen megkérdőjelezhető, mivel az utazási dokumentumokat csak a kapuknál nem kell felmutatni, mindenhol máshol viszont igen. Mégis, a technológia fejlődése miatt kiemelt figyelmet kap a projekt.

Ha minden a terveknek megfelelően halad a következő 45-90 napban, akkor a légitársaság kiterjesztheti a programot más járatokra is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: JetBlue | © AIRportal.hu

Fotó: JetBlue


A Skift felidézte, hogy a JetBlue-n kívül több légitársaság is kísérletezik már a biometrikus adatok használatával a légiközlekedésben. Példaként említették az Air New Zealendet, a KLM-et és a British Airways-t is. Megjegyezték, hogy a Delta is kísérletezne Minneapolisban az arcfelismerő rendszerrel, igaz nem a beszállításnál, hanem az utasfelvételi pontokon és a csomagleadóknál.

A beszállításhoz viszont a JetBlue használ először biometrikus azonosítást az Egyesült Államokban. A céljuk, hogy megkönnyítsék az utasok dolgát, és így a földi személyzetet is felszabadítják a monoton munka alól. A légicég azt reméli, hogy a fejlesztés végén már az utazás minden fázisában bevethető lesz a rendszer, így nem lesz szükség sem beszállókártyára, sem útlevélre.

Joanna Geraghty, a légicég alelnöke azt mondta, elméletben van arra lehetőség, hogy az ember úgy menjen keresztül az összes ellenőrzésen, hogy nem kell beszálló kártyát felmutatni. A mostani teszt ennek csak egy kis szelete, de hatalmas potenciál van benne hosszútávon – tette hozzá.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!