Átadták a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új utasmólóját, amely a fapados járatok eddigi „bádogcsarnokát” váltja ki a 2A terminál előtt. A teljes forgalmat a tesztüzem után, január 17-től kezelik itt, a régi épületet pedig elbontják, és folytatják az új móló további részeinek felépítését.

Képgalériánk az épületről ide kattintva tekinthető meg!

A 8,3 milliárd forintból készülő új létesítménnyel a várhatóan idén nyári teljes befejezése után 3000 négyzetméterről közel 11 500 négyzetméterre növekszik a légitársaságokat kiszolgáló alapterület.

Az új, 1-es elnevezésű móló földszintes, nagy belmagasságú, hűtött-fűtött, és a 2A terminállal szemben, a 2-es futópálya felőli forgalmi előtéren található, ott, ahol a jelenlegi bádogcsarnok.

Fotó: Budapest Airport

Az új épületben az utaskezelési folyamatok nem változnak, olyan lesz, mint a meglévő csarnokban (BBG, Basic Boarding Gate), úgynevezett preboarding rendszerben szállítják majd be az utasokat, ahogy eddig.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A megközelítés sem változik, a 45-ös kaputól lépcsőzve, majd fedett és zárt folyosón lehet az új épületrészbe jutni, amely a 2B mólóhoz képest a nagyobb üvegfelületek miatt világosabb és tágabb érzetet kelt.

A most átadott első ütemben mintegy 5500 négyzetméternyi terület készült el, ahol hat beszállókapu van, rövidesen kezdődik a második fázis, amelyben további két gyalogos és hat buszos beszállításra alkalmas kaput is felépítenek.

Fotó: Budapest Airport

A régi épületben péntekig szolgálják ki az utasokat, majd január 17-től a tesztüzem után már csak az új móló működik majd, a régit pedig elbontják, helyére épül meg idén nyárig a beruházás második ütemében tervezett bővítés.

A központi csarnokban pihenő- és várótér lesz, étel- és italvásárlási lehetőség, három nagy kapacitású mosdóblokk, valamint egy dohányzóterasz is szolgálja majd az utasok kényelmét.

A várhatóan nyárra kialakuló végleges állapot szerint a 2A terminálból zárt átjáró vezet majd az új mólóba, benne mozgólépcsőkkel.

Gehard Schröder, a Budapest Airport elnöke az épület ünnepélyes átadásán az együttműködés fontosságára helyezte a hangsúlyt. Mint mondta, a tavalyi 16,2 milliós rekord utasforgalmat is együttműködéssel érték el. Budapest nem tud fejlődni a repülőtér nélkül, de ez fordítva is igaz, ezért is dolgoznak együtt.

Fotó: Budapest Airport

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédében azt hangsúlyozta, hogy a korábbi kiszolgáló épület az emberi méltóságot sértette, Budapest ennél többet érdemelt, de most, a „normálishoz” való visszatérést is ünnepelni kell.

Fürjes Balázs azt mondta, ennek a terminálnak nyolc évvel ezelőtt kellett volna felépülnie, de a repülőtér eladása, és a korábbi menedzsment hozzáállása miatt erre nem volt lehetőség. Szerinte a reptér értékesítése az elmúlt 30 év egyik legnagyobb privatizációs hibája. Hozzátette: A kormány együtt dolgozik a repülőtérrel egy új terv (master plan) megalkotásán, amely a további fejlesztések irányát határozza meg.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a most felépült móló a 2-es terminál bővítésének elkészültéig működik majd. A korábban 2025-re datált új terminál az üzemeltető szándékai szerint megduplázza majd a repülőtér utaskapacitását.

Várhatóan idén nyárra így néz majd ki a teljes kiépítés után (Grafika: Budapest Airport)