Átadták a HungaroControl Remote Tower, azaz távvezérlésű toronyirányító központját a szakszolgálat Igló utcai épületében. A központból egyelőre kényszerhelyzeti irányítás zajlik majd.

A központba 14 kamera képét vezették be, és 360 fokban jelenítik meg egy LED-falon. A HungaroControl az élő kameraképeket összekötötte a felújított radarokból érkező információkkal, így azok az élő képen jelennek meg.Három kamera képe zoomolható, és infravörös tartományban is használható, így rossz látási viszonyok között is képes a gépek megjelenítésére.

A légiforgalmi irányítók ma még a toronyból végzik egyebek közt az induló gépek hajtóműindítási engedélyének kiadását, a futópályához irányítást, a felszállási engedély megadását, illetve érkező gépek esetén a leszállási engedély kiadását, és az állóhelyre gurítást. A központból a jövőben a kényszerhelyzeti irányítás zajlik majd, a teljes irányítás átvételéhez további kameraképek és optikai kábelek elhelyezése szükséges, ezek a fejlesztések már tervben vannak.

A távvezérlésű toronyirányítás központja az Igló utcában. (Fotó: HungaroControl)

Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója az ünnepélyes átadáson azt hangsúlyozta, hogy hét éves terv vált valóra, amely akkor vált végleg eldöntötté, amikor 2012 decemberében egy a HungaroControltól független áramellátási hiba miatt másfél napra leállt Ferihegy forgalma.

A projekt alapjául egy kanadai projektet vettek, így kanadai szakmai partnert és beszállítót választottak, aki telepítette a kamerákat, összekötötte a kameraképeket és a radarinformációkat és egy rendszerbe foglalták őket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter elmondta, hogy a HungaroContro fejlesztése a maga nemében egyedülálló a világon, és ezzel nem csak válaszolnak a légiközlekedés és a légiforgalmi irányítás kihívásaira, de irányt is mutatnak.