Lehetőséget kapott az újrakezdésre a Thai Airways a helyi bíróságtól, de a cégnek komoly adóssággal kell megbirkóznia. Az Avianca kolumbiai állami támogatását egy állampolgári beadvány hiúsította meg, egyelőre.

A Bangkok Post beszámolója szerint hosszas vizsgálódás után az illetékes thaiföldi bíróság végül jóváhagyta az ország nemzeti légitársaságának reorganizációs tervét, amelynek része az adósságállomány kezelése is.

A döntés után megkezdheti a cég a tárgyalásokat a hitelezőkkel.

Fotó: AIRportal.hu

Dolog lesz is bőven: a Thai Airways-nek június végével 10,9 milliárd USA-dollár értékű kötelezettségei voltak, hitelállománya is több milliárd dollárra tehető.

A 48 százalékban állami tulajdonú légitársaság közel 3 milliárd dollár értékű lejárt hitelét nem tudta visszafizetni, az első félévben az utazási korlátozások miatt 900 millió dolláros mínusszal zárt. Fontos azonban megjegyezni, hogy a cég évek óta veszteséggel működik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint arról a múlt héten beszámoltunk, az Avianca megkaphatja a kolumbiai állam anyagi támogatását, legalábbis erről döntött az ország kormánya.

A határozatot azonban egy állampolgár bírósági úton támadta meg, arra hivatkozott, hogy az állam gondatlanul bánna a közpénzzel, ha az Aviancának adnák.

Fotó: AIRportal.hu

A Finance Colombia híre szerint az illetékes bíróság helyt adott Jonathan Ruíz Tobon beadványának, és megtiltotta a 370 millió USA-dollár értékű hitelcsomag folyósítását. A bírák egyebek között nem láttak bizonyítottnak, hogy nem sért érdekeket a kolumbiai állam beavatkozása.

Emellett a bíróság szerint a pandémia azért nem jó ok az Avianca megsegítésére, mert a dél-amerikai légitársaság már a járvány előtt is rossz anyagi körülmények között működött.

Az ítélet nem jogerős, a kormány fellebbezhet ellene.