Először haladta meg a részvények árfolyama alapján számolva az Airbus piaci értéke a 100 milliárd eurót. A gyártó szárnyalása a következő években is kitarthat, ám a Boeing értékét elérni még jó néhány évbe telhet.

A tőzsdén hétfőn a legutóbbi értékhez képest 1,7 százalék pluszt is elértek az Airbus papírjai, majd egy kis visszaesés után 1,3 százalékos pluszban, 129,30 eurón maradtak stabilan, így a cég piaci értéke először lépte át a 100 milliárd eurót – írja az aero.de portál.

Az év eleje óta az európai gyártó részvényeinek ára 50 százalékot növekedett, és várhatóan a közeljövőben is kitart az emelkedés.

Szárnyalnak az európai gyártó részvényei (Forrás: Airbus)

David Perry, a neves amerikai pénzintézet, a JP Morgan elemzője szerint kicsi a kockázata annak, hogy az Airbus a következő évben profitfigyelmeztetést adjon ki, noha az iparág nehézségekkel küzd.

A szakember úgy látja, hogy az európai holding megbízható befektetési lehetőség, és szerinte 2021-re a jelenlegi 129,30 eurós részvényenkénti érték 163 euróra emelkedhet. Ezzel több mint 20 százalékos növekedést produkálna az Airbus.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Igaz, az egész iparág jövőjét tekintve Perry prognózisa a többi elemzőhöz képest kedvezőbb képet fest, ugyanis mások kevésbé jelentős értéknövekedést jeleznek a következő évekre.

Amint az összefoglaló emlékeztet rá, az Airbus nagy riválisa, a Boeing még mindig a legértékesebb cég az iparágban: ha figyelmen kívül hagyjuk a 737 MAX miatti tőzsdei bezuhanást, az amerikai nagyvállalat kapitalizációja 206 milliárd USA-dollár, azaz mintegy 183 milliárd euró, ezt utolérnie az Airbusnak még jó néhány évébe beletelhet.