Újdonsággal zárta az évet a Jetblue, az amerikai fapados légitársaság átvette első A220-300-as gépét az Airbustól.

Az utasforgalom alapján hetedik legnagyobb észak-amerkai légicég közlése szerint az N3008J lajstromú gépet december 31-én kapta meg az alabamai Mobile-ban lévő Airbus-gyárban, és a New York-i JFK-repülőtéren lévő bázisára repülte.

A Jetblue összesen 70 példányt rendelt a nagyobb kapacitású A220-asból, amelyekkel az Embraer 190-eseket váltja ki, ezekből jelenleg 60 darab teljesít szolgálatot a cégnél.

Robin Hayes vezérigazgató a közlemény szerint azt mondta, az A220-as üzemeltetése nem csak anyagilag lesz kedvezőbb, de az alacsonyabb károsanyag-kibocsátása miatt a környezeti lábnyoma is kisebb. Ez azért fontos, mert a légitársaság 2040-re teljesen karbonsemlegessé szeretne válni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légtársaság számításai szerint egy székre vetítve 30 százalékkal alacsonyabb költségszint mellett üzemeltethető a típus, fogyasztása pedig 40 százalékkal kedvezőbb, valamint a fenntartása, javítása is olcsóbb, mert hosszabb karbantartási ciklusa van, mint az Embraereknek.

Ennek, és a 3350 tengeri mérföldes hatótávnak köszönhetően a Jetblue új piacok felé nyithat, és olyan járatokat kezdhet el teljesíteni, amelyek az Embraerekkel veszteségesek lettek volna.

A Jetblue az A220-300-asokban mutatja be szélesebb üléseit és új kabinkialakítását, de erről csak később, januárban ad részletes tájékoztatást. Arról szintén nem közölt egyelőre semmit a cég, hogy az A220-asokat mely járatokon veti be, és hány új gép átvételét tervezi ebben az évben.