Átvette első Boeing 787 Dreamlinerét az El Al, amelyet további 15 követ majd a Tel Aviv-i légitársaság flottamegújítási programjában.

A Boeing tájékoztatása szerint a 9-es Dreamliner szerdán érkezett meg a Ben Gurion Nemzetközi Repülőtérre, miután megállás nélkül lerepülte a közel 11 ezer kilométeres utat Everettből.

A 787-es landolása Tel Avivban mérföldkő az El Al életében, ugyanis a légitársaság történetének legnagyobb gépbeszerzését is szimbolizálja. Kilenc gépet közvetlenül a Boeingtól kértek 2,2 milliárd dollár értékben (listaáron számolva), további ötöt pedig az Air Lease Corporation lízingcégtől fognak bérelni.

A légitársaság új generációs szélestörzsűje indén év végén áll forgalomba és először Londonba, majd Newarkba és 2018 elejétől Hong Kongba is repül a tervek szerint. A repülőgép fedélzetén háromosztályos elrendezésben 282 utas foglalhat majd helyet.

Az izraeliek ezzel újabb bizinyítékát adták a Boeing iránti elkötelezettségükről, mivel jelenleg is csak Boeinggel repülnek, de a társaság 1961-as indulása óta csak az amerikai típust üzemeltetik. Az első a sorban egy 707-es volt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Grafika: Boeing Company

A 787-esek alapvetően két célt szolgálnak: egyfelől az El Al jelentős hálózatfejlesztésre készül, és ezt már a legkorszerűbb szélestörzsű Boeinggel, utaskényelmi és üzemeltetés-hatékonysági szempontból is a legjobbak közé tartozó, új generációs 787-essel tervezik, másfelől pedig egyértelmű cél az idősebb gépek cseréje, így a 767-esek és a 747-esek váltótípusa is a Dreamliner.

A kétféle hajtómű-opció közül az izraeliek a Rolls-Royce Trent 1000-est választották, szemben a General Electric GEnx-1B erőforrásával. A gyártó saját közleményében történeti alapon ezt azzal magyarázta, hogy kapcsolataik több évtizedesek az EL AL-lal lévén, hogy egykor a 707-eseket, majd később a 757-eseket és ma a 777-eseket is az ő gyártmányaik hajtják a flottában.

Nagyobb turistacsoportok foglalásakor az El Al előszeretettel közlekedtetett nagyobb típusokat Budapestre: így landolhatott többször is 747-es és 767-es is az izraeli légicég színeiben. A Dreamlinerek átvételével arra is megnyúlt a lehetőség, hogy nagyobb csoportok esetén Ferihegyen is tiszteletét tegyék az El Al új repülőgépei.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!