Szándéknyilatkozatot írt alá a Malaysia Airlines az AerCap lízingcéggel, hogy átvesz az Air Berlintől visszavont A330-200-asok közül hat példányt. Ezekkel majd Boeing 737-esei helyett repül a közepes távolságú járatain, hogy növelhesse a prémium szolgáltatásainak színvonalát, de egyúttal átmeneti kapacitást is jelentenek az új generációs szélestörzsű gépek beszerzéséig.

Malajziába kerül hat Airbus-szélestörzsű a német légitársaságtól (Fotó: Air Berlin)

Megtörtént, amit korábbi cikkünkben már sejthetőnek tartottunk: a csődeljárás alatt álló Air Berlintől az AerCap lízingcég által visszakért A330-asok közül hatot bérbe vesz a Malaysia Airlines.

A flightglobal.com portál cikke szerint 2018-tól 2023-ig fut a maláj légitársaság szerződése a lízingcéggel, a szándéknyilatkozatot pedig már alá is írták.

A hat darab ex-német A330-200-ason ugyanazok a Pratt&Whitney-hajtóművek dolgoznak, mint a maláj légitársaság meglévő A330-300-asain, így a flottába jól illeszkednek.

Az Airbus-szélestörzsűekkel hat Boeing 737-est vált le a Malaysia, így a nagy forgalmú, közepes távolságú járataikon bővíthetik a prémium szolgáltatásukat az A330-asok fekvőhellyé alakítható business-üléseivel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A 737-eseket visszaszolgáltatják a tulajdonos lízingcégnek. A majdan érkező A330-200-asok egyúttal átmeneti kapacitást is nyújtanak, amíg a maláj légitársaság új szélestörzsűi megérkeznek. Mint megírtuk, a Malaysia nemrég Boeing 787-eseket rendelt, de változatlanul tárgyal az Airbusszal is A330neo-król. Eközben pedig figyelték a piacot rövid időn belül elérhető szélestörzsűek beszerzésére, amellyel Peter Bellew vezérigazgató közlése szerint az azonnali igényeiket tudják kielégíteni.

A Malaysia tájékoztatott ezen A330-asok berendezésének módosításáról is, mint írják, a fekvőhellyé alakítható business-ülések száma nem változik, 19 marad továbbra is, de az összesen 287 ülés kilenccel kevesebb lesz, mint a jelenlegi konfigurációban.

Az Air Berlintől visszakért A330-asok a napokban repültek el Németországból, ahogy lapunk is hírt adott róla a radarképek alapján. A Flightglobal adatai szerint a hat, Malajziába kerülő példány 7,5 és 15,7 éves kor közötti. A légitársaság közölte, a hajtóműgyártóval is tárgyalnak a karbantartáshoz nyújtott támogatásról.

A két Alitalia A320-as bérlését is felmondja az Air Berlin

 

Az Air Berlin várhatóan felmondja az Alitalia gépek bérlését – a ch-aviation információi szerint.

 

A légitársaság két Airbus A320-as repülőgépet bérelt tavasz óta személyzettel együtt a szintén csődeljárás alatt működő, ex-Etihad-partner Alitaliától.

 

A fizetésképtelenné vált Air Berlin várhatóan a napokban felmondja a két Airbus A320-as bérletét is, melyek többször megfordultak Budapesten is a német cég járatain a nyári időszakban. (Hírszerk.)