Újabb darabok kerültek elő annak az Airbus A380-asnak a hajtóművéből, amely még 2017 szeptemberében szakadt le az Air France Párizs–Los Angeles járatát teljesítő gépről.

A francia balesetvizsgáló hivatal (BEA) a Twitteren tett közzé néhány képet arról, amint a nyomozók hóval fedett területeken dolgoztak, hogy megtaláljanak eddig elő nem került, de a nyomozáshoz és az okok pontos kiderítéséhez elengedhetetlen hajtómű-alkatrészeket.

Bár a baleset után nem sokkal a nagyobb elemeket megtalálták, akkor még nem került elő minden, ez viszont hátráltatta a balesetvizsgálók, illetve a hajtóművet gyártó Engine Alliance munkáját.

Az pedig tovább nehezítette a grönlandi kutatást, hogy az alkatrészeket azóta befedte a lehullt hó.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A BEA szerint most megtaláltak egy régóta keresett alkatrészt, amelyet az Egyesült Államokba küldenek, a BEA felügyelete mellett az Engine Alliance fogja megvizsgálni.

Mint arról mi is beszámoltunk, az Air France F-HPJE lajstromjelű Airbus A380-800-as gépe az AF 66-os számú járatot teljesítette Párizsból (CDG) Los Angelesbe. Grönland közelében utazómagasságon repült, amikor a 4-es számú (jobb oldalon a külső) hajtóművéről levált a teljes beömlőnyílás (szívótorok), a burkolat egy része és az első ventilátorfokozat is.

A repülőgép személyzete ezt követően FL310 magasságba süllyedt, majd kényszerleszállást hajtott végre a kanadai Goose Bay repülőterén. A leszállást követően a gép elsődleges átvizsgálásakor megállapították, hogy az A380-as jobb szárnyának belépőéle is megsérült az érintett hajtómű feletti részen.

Fotó: Kovács Gábor – AIRportal.hu