Michael O’Leary, a low-cost modellben működő ír légitársaság vezérigazgatója egy, a Flightglobal portálnak adott múlt heti interjújában elmondta, hogy az Airbus A320-as típus bevezetése is megfontolás alatt van a vállalatnál.

A vezérigazgató tényleges nyilatkozata szerint mind a 189 üléses A320, mind egy esetleges 197-198 főre székezett Boeing 737-es szóba kerülhet egy jövőbeni gépbeszerzés alkalmával. O’Leary kijelentése és az A320 iránti érdeklődése azonban annak tudatában lehet meglepő, hogy az általa irányított Ryanair jelenleg több mint 300 gépes flottát üzemeltet, amely csupán Boeing 737-800 típusú repülőgépből áll.

A légifuvarozó már most is géphiánnyal küzd, amelynek legkitűnőbb jelei az idén bérbevett Boeing 737 Classic repülőgépek, amelyek a nyár folyamán közlekednek a dublini bázisról üzemelő útvonalakon. A jelenlegi flottaméret mellett további 180 gépre szóló megrendelése is van a vállalatnak, azonban ez a mennyiség nem jelenti azt, hogy a géppark feltétlenül bővülhet, hiszen az idősödő gépeket párhuzamosan szolgáltatják vissza a lízingcégnek.

A Ryanair Boeing 737-800 típusú repülőgépe a Liszt Ferenc repülőtéren. (Fotó: Tóth Máté - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Ryanair Boeing 737-800 típusú repülőgépe a Liszt Ferenc repülőtéren. (Fotó: Tóth Máté – AIRportal.hu)


Éppen ezért kell megfontolni a következő stádiumú rendeléseket, amelyek kiemelt fontosságúak a lassan, de biztosan növekvő légivállalat számára. Egy másik típus bevezetése sok szempontból lehet könnyebbség és nehézség is egyben. Kecsegtető lehet egy esetlegesen korábban átvehető Airbus A320-as flotta a Ryanair számára. Mindemellett a személyzet kiképzése viszont sokkal költséghatékonyabb egyetlen típusra, amellyel így a vállalat teljes repülő személyzete alkalmas a géppark összes példányának üzemeltetésére, kiszolgálására.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Éppen ezért is a low-cost légitársasági modell egyik legmeghatározóbb eleme a homogén géppark, amelyre példaként említhető egy másik low-cost modellben működő légivállalat, a Wizz Air is. A légifuvarozó egy típusból álló flottát üzemeltet, azonban a Ryanair-rel ellentétben az Airbus A320-as család gépeivel. Napjainkban csupán az A320 változat van jelen a teljes típuscsalád közül, azonban a tavaly ősszel leadott rendelésnek köszönhetően a jövőben ez az Airbus A321 típussal egészülhet ki.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!