Liége repterét választotta európai központjának a globális hálózata kiépítéséhez az Alibaba internetes kereskedelmi oldalt tulajdonló, kínai Cainiao Network.

Már az eddigiekben is igen sok, a cég által online, európai ügyfelek számára értékesített áru haladt keresztül a belga város repterén az ASL Airlines Belgium, az AirBridgeCargo valamint a Silk Way áruszállító járatain, de erről pontos statisztika nem áll rendelkezésre.

Luc Partoune, a Liége Airport vezérigazgatója elmondta,
az e-kereskedelemhez való alkalmazkodás valóban forradalmasítja a légiáru-szállítást és annak logisztikai hátterét is.

Hozzátette, a kínai vállalat kiváló elhelyezkedése, a nap huszonnégy órájában a hét minden napján üzemelő minőségi és rugalmas szolgáltatásai miatt választotta európai központjául az Amszterdam-Párizs-Frankfurt háromszög középpontjában működő repteret, hozzájárulva annak ütemes fejlődéséhez.

800,000 tonna áru már 2018-ban

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Grafika az Alibaba európai forgalmáról (Forrás: Cargoforwarder)

Egyes hírek szerint a Cainiao kifejezetten az Alibabához kapcsolódó áruk számára külön elosztóközpontot tervez építeni Liége-ben, a reptér északi végében, amelyet az e-kereskedelmi logisztikára szakosodott 4XP Express üzemeltetne – állítja a L’Echo gazdasági lapra hivatkozva a CargoForwarder.

A kapacitás növelésére márpedig igény van, a belga reptér ugyanis az idei év első öt hónapjában 17%-os áruforgalom növekedést regisztrált az előző év azonos időszakához képest, ami ha egész évben kitart, 800,000 tonna is lehet a teljes kezelt árumennyiség.

Emellett a vállalat már bejelentette, logisztikai központokat hoz létre Dubajban, Kuala Lumpurban, Moszkvában és a kínai Hangcsou városában is, hogy három éven belül harmincról száz városra terjessze ki öt napon belüli kézbesítési szolgáltatását.

Az alibaba.com jelenleg a világ legnagyobb online viszonteladói platformja, több mint negyvenmillió regisztrált felhasználóval.

A Silk Way West Boeing 747-400-as repülőgépe 2015-ben. (Fotó: AIRportal.hu)