Különleges fűszerek és szokatlan ízvilág jellemzik az etióp ételeket, amelyek nemcsak rendkívül finomak, hanem egészséges hozzávalókból is készülnek. 

Így néz ki a minden jóval megpakolt injera: szivacsos, savanyú, de a szószokkal együtt nagyon ízletes

Etiópiai utunk során különös figyelmet fordítottunk arra, hogy minél több helyi ételt kóstoljunk meg, hiszen egy utazás szerves részét képezi az adott ország konyhaművészetének megismerése.

A legalapvetőbb étel az injera (ejtsd: indzsera), ez az egyik étkezésből sem hiányozhat. A 30-40 cm átmérőjű lepénykenyér úgynevezett teff lisztből készül, amely Etiópiában őshonos gabonaféle, az állaga pedig könnyed, szivacsos. Az íze savanykás az erjesztésnek köszönhetően, de egy kis kesernyés aromát is érezhetünk.

Legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, az injera szerves része az etióp konyhának

Az injera már csak azért is fontos eleme az etióp konyhának, mert evőeszközként is szolgál. Az etiópok nem használnak kést és villát, ehelyett az injerából letépett darabokkal kanalazzák fel az ízletesebbnél-ízletesebb feltéteket.

Az injerára egyszerre öt-hatféle szószt vagy ragut pakolnak, egy tányérból pedig többen étkeznek. De hogy mivel is pakolják meg? A feltétek készülhetnek csirke-, marha- vagy bárányhúsból, vörös lencséből, csicseriborsóból, rizsből, különféle zöldségekből. A mesir wat például vöröslencséből készített fűszeres, csípős feltét, a shiro alapját csicseriborsó és Etiópia legnépszerűbb szósza, a csípős berbere képezi.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az atkilt wat káposztából, répából és burgonyából készül, az azifa zöld lencséből készített köret, az ayib savanyú túróköret, a doro wat csípős csirkeragu, a key wat pedig a marharagu. Az injerára kerülhet ezen kívül céklasaláta, kelkáposzta, spenót, de akár maradék injera is apró darabokra vágva, amelyet berbere-szósszal fűszereznek.

Így néz ki az etiópok híres itala, a tej, amelynek – nevében ellentétben – semmi köze az általunk ismert tejhez

A legnépszerűbb ital Etiópiában az úgynevezett t’ej (ejtsd: tedzs), amely magyarul mézbort jelent. Ezt úgy készítik el, hogy mézet erjesztenek vízzel, majd gesho levéllel ízesítik, amelynek eredménye az erjesztéstől függően 20-40 fok közötti alkoholtartalmú, nagyon édes ital. A t’ejet tradicionálisan váza alakú üvegben szolgálják fel.

De mi a helyzet a desszertekkel? Nem meglepő módon az etiópok nagyon kevés édességet fogyasztanak.

Az egyik legnépszerűbb desszert az injerából készült kenyérpuding, de nem túl édes péksüteményeket is készítenek. A fő fogások után azonban desszertként inkább a gyümölcsök fogyasztása a megszokott, mint a papaya, a banán vagy a narancs.

Az etiópok leggyakrabban gyümölcsöt fogyasztanak desszertként

Etiópiáról a legtöbb embernek ugyan nem a gasztronómia jut eszébe, az országnak igencsak különös és ízletes konyhája van – olyan, amelyhez még hasonlót nem tapasztalhatunk meg Európában.

Ha tehát valami igazán különleges utazási élményre vágyunk, akkor ez az ország nemcsak a látnivalói és tradíciói által fog meglepetést okozni, hanem az egyedi ízvilágú konyhája miatt is.

A cikk az Ethiopian Airlines magyarországi vezérképviseletét ellátó Aviareps és a Paradise Ethiopia Travel által szervezett tanulmányút tapasztalatai alapján készült.