Nem hajlandó teljesíteni az Egyesült Államok feltételeit az Európai Unió, amelyet az Airbus és a Boeing közti kereskedelmi vita lezárásaként szabott meg az amerikai fél. Így tehát folytatódhat a kereskedelmi háború a két hatalom között, amelynek középpontjában az Airbus és a Boeing állami támogatása áll.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) arról határozott legutóbb, hogy az unió 4 milliárd dollár értékű USA-beli árura, köztük a Boeing termékeire vethet ki büntetővámot, mert az Egyesült Államok több alkalommal is a szabályokat megszegő módon támogatta a Boeinget 2011 és 2019 között, ezzel az Airbusnak bevételkiesést és kárt okoztak évente.

Forrás: Airbus

Az Airbus a határozat után közölte, nem kívánnak háborúzni a Boeinggel, mert az mindegyik fél számára hátrányos lehet.

De ezt nem így gondolta a két hatalom egy-egy illetékes tisztviselője. Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője azt közölte: eltekintenek a borokra, sajtokra és Airbus-repülőgépekre is kivetett büntetővámtól, ha az európai repülőgépgyártó visszafizeti a WTO által jogellenesnek ítélt állami támogatás összegét, és ezzel részükről lezártnak tekintik az ügyet.

Az Aero.de szerint erre az unió beintett az Egyesült Államoknak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Valdis Dombrovskis kereskedelmi biztos közölte, az amerikai fél kérése szabálysértő, és túlmegy a WTO által kirótt feltételeken.

Forrás: Boeing

Hozzátette: júliusban ugyanis már megtették, amire a WTO felszólította az EU-t, módosítottak az állami támogatás feltételein, így már mindenben megfelelnek az elvárásoknak.

Az Airbus és a Boeing WTO előtti, több éve húzódó vitájáról mi is többször beszámoltunk, a felek kölcsönösen tiltott állami támogatással vádolták meg egymást. Az ügyben a WTO tavaly a Boeingnek is igazat adott, és engedélyezte az Egyesült Államoknak a büntetővám kiszabását EU-s termékekre, amely az Airbus repülőgépeit is érintette, majd nemrég az Airbus és az unió beadványának is helyt adtak.