Az Egyesült Államokból érkező, négymilliárd USA-dollár értékű árura, köztük repülőgépekre vethet ki büntetővámot az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezet döntése értelmében, a Boeing tiltottnak minősített állami támogatása miatt.

A szervezet döntéséről az Airbus tájékoztatta lapunkat, az európai gyártó szerint a WTO azért ítélte meg a vámkivetés lehetőségét, mert vizsgálata szerint

az Egyesült Államok több alkalommal is a szabályokat megszegő módon támogatta a Boeinget 2011 és 2019 között, ezzel az Airbusnak 4 milliárd dollár értékű bevételkiesést és kárt okoztak évente.

Forrás: Airbus

Az Európai Bizottság már lefolytatott egy konzultációt a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban, és megállapította azon termékek körét, amelyekre kiveti majd a büntetővámot, ezek között megtalálhatók a Boeing repülőgépei is.

„Nem az Airbus kezdte ezt a vitát a WTO előtt, de nem kívánjuk folytatni, mert ezzel az ügyfeleknek, beszállítóknak és a teljes légiközlekedési iparágnak is ártunk” – mondta Guillaume Faury, az Airbus vezérigazgatója a közlés szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Hozzátette: itt az ideje, hogy megállapodásra jussanak az Egyesült Államokkal, így a büntetővámokat az USA és az unió is el tudja törölni.

A két fél WTO előtti, több éve húzódó vitájáról mi is többször beszámoltunk, a felek kölcsönösen tiltott állami támogatással vádolták meg egymást. Az úgyben a WTO tavaly a Boeingnek is igazat adott, és engedélyezte az Egyesült Államoknak a büntetővám kiszabását, amely az Airbus repülőgépeit is érintette, most az Airbus beadványának is helyt adtak, bár a döntést még a nyárra várták.