Júniusban hoz ítéletet a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) arról, hogy kivethet-e büntetővámot a Boeing termékeire az Európai Unió, amely szerint a repülőgépgyártó még mindig kap állami támogatást az USA különböző szerveitől.

Hamarosan döntést hoz a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) arról az EU-s beadványról, amely, válaszul az USA büntetővámjára az Airbus-gyártmányok és egyéb uniós áruk ellen, hasonló szankcióra kér engedélyt a Boeing termékei esetében, az ítélet júniusban várható – írja a Reuters.

Az EU azért tartja fenn a büntetővám kivetésének szándékát, mert szerinte hiába szüntették meg 16 év után a Boeing adókedvezményét, még mindig élvezi például a NASA és a Pentagon támogatását.

Forrás: Boeing

Az EU beadványa szerint a NASA és a Pentagon, azaz a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal és a védelmi minisztérium például kutatási pénzekkel juttat forrást a vállalatnak. A Seattle környéki fő Boeing-gyártóüzemeknek helyet adó Washington állam adókedvezményét már tavaly márciusban illegálisnak minősítette a WTO, de eltörléséről csak egy évvel később, idén márciusban hoztak döntést. Ez évente nagyjából 100 millió dollár előnyt jelentett, nemrég a késlekedésért a WTO is elmarasztalta az amerikai felet emiatt.

Ismert, mintegy másfél évtizede harcol egymással a Boeing (az Egyesült Államok) és az Airbus (az Európai Unió) a WTO előtt, és mindkét felet elítélte már a nemzetközi testület. Legutóbb, az Airbus végső elmeszelésének köszönhetően az USA be is vezetett büntetővámot az európai gyártó termékeire (és még más árukra), évi 7,5 milliárd dollár értékben, a tarifát pedig nemrég meg is emelték. Erre kíván válaszolni az EU, hasonló alapon.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az USA kereskedelmi főképviselője visszautasította a mostani vádakat, szerinte a Boeing már megfelel a WTO követelményeinek azzal, hogy szerinte az utolsó akadályt, a washingtoni adókedvezményt idén márciusban eltörölte az állam.