Ismét a Boeing ellen ítélt a Kereskedelmi Világszervezet (WTO): e szerint az Egyesült Államok a korábbi határozatok ellenére továbbra is adókedvezményeket ad, és ez sértette az Airbus több potenciális üzleti lehetőségét is.

A tizenöt éve tartó vita újabb fordulópontjához ért, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) fellebbviteli testülete végérvényesen kimondta, hogy a Boeing még mindig tiltott állami támogatást kap – írja a Reuters.

A grémium határozata szerint az USA Washington állama a korábbi tiltás ellenére versenytorzító adókedvezményben részesíti a gyártót, és ez öt üzletkötés esetében kárt okozott az Airbusnak.

Azért került a fellebbviteli testület elé az ügy, mert az Európai Unió nehezményezte, hogy egy WTO-határozat ellenére még mindig ilyen előnyt élvez a Boeing. A szervezet korábban arra kötelezte az Egyesült Államokat, hogy szüntesse meg ezt az állapotot.

A Boeing-gyár a nyugati parti Washington államban (Fotó: Boeing)

Az EU nevében Cecilia Malmstrom közlekedésért felelős biztos természetesen üdvözölte a mostani döntést: a közlemény szerint ez ismét azt igazolja, hogy az amerikai gyártó tiltott támogatást élvez.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Egyesült Államok viszont azt közölte, hogy „csak” évente mintegy 100 millió USA-dollár adóelőnyről van szó, és egyetlen pontban találták az országot bűnösnek. A Boeing arról tájékoztatott, hogy maradéktalanul meg fognak felelni a határozatnak.

A felek 2004 óta sorozatos beadványokkal és ellen-beadványokkal harcolnak a WTO előtt, A Boeinget is elmeszelték már tiltott állami támogatás miatt, ahogy az Airbust is. Igaz, mindketten folyamatosan azt kommunikálták, hogy vagy már megszűnt ügyekről született döntés, vagy hogy azonnal intézkednek a kifogásolt dolgokat illetően.

Az ügy azért lehet fenyegető, mert a felek már kilátásba helyezték, hogy kölcsönösen büntetővámokat fognak kiróni a másikra, ha nem rendeződik a helyzet.