Az utolsó jogi akadály is elhárult, hogy az Egyesült Államok büntetővámot szabjon ki több európai termékre, így az Airbus repülőgépeire, vagy annak alkatrészeire.

A Politico című lap uniós forrásokból értesült arról, hogy a genfi bírósági tárgyalás eredményeként az USA megnyerte a jogot, hogy büntetővámot szabjon ki az unióból származó termékekre. Ezek között bor és sajt mellett az Airbus egyes termékei is szerepelnek. Akár száz százalékos büntetővám is kiszabható a feltételek szerint.

Az ügy összefüggésben van azzal az üggyel, amely több mint egy évtizede húzódik a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) előtt, ennek lényege, hogy az Egyesült Államok tiltott állami támogatással vádolta meg az uniót, amelynek kedvezményezettje az Airbus volt. A WTO még tavaly hozott döntést ebben a kérdésben.

Korábbi hírek szerint 11 milliárd dollár értékű áru érintett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Politico szerint a döntést már tudatták az unió szerveivel, az Airbus szóvivője a lapnak azt mondta, a WTO döntése nem nyilvános és nem kommentálnak ilyen határozatokat. Az Európai Bizottság szintén visszautasította a reagálás lehetőségét és szivárogtatásnak minősítette az információkat. Jelezték ugyanakkor, hogy készen állnak egy fair megállapodás aláírására az Egyesült Államokkal.

Az EU ugyanakkor bár betárazta a válaszcsapást: a WTO korábbi döntése értelmében az államok is nyújtott tiltott állami támogatást a Boeingnek, az unió azt tervezi, hogy a jogi akadályok elhárulása után az Európára kivetett plusz vámok megtérítését fogja kérni.