Tizenegymilliárd dollár értékű büntetővámot akar kivetni az Európai Unióra az Egyesült Államok az Airbus állami támogatása miatt.

A CNBC és az Euronews szerint a Trump-adminisztráció ezt a Kereskedelmi Világszervezet tavaly meghozott határozata alapján tenné, amely kimondja, hogy az unió szabálytalanul támogatta a közvetetten spanyol, német és francia állam kezében lévő társaságot. Állításuk szerint a tiltott állami támogatás jelentős hatásokkal volt az Egyesült Államok gazdaságára is.

Az amerikai kormányzat már be is nyújtott egy tervezett listát, amelyen egyebek mellett repülőgépek és azok alkatrészei is szerepelnek, de bizonyos sajtok és olívaolaj is lenne rajta. A kormányzat szerint itt az ideje, hogy a 14 éve tartó vita után vére cselekedjenek.

Forrás: Airbus

A tőzsdén a hírre csökkenni kezdett az Airbus árfolyama, de a gyártó a hírre reagálva közölte: az Egyesült Államoknak semmilyen jogalapja nincs a büntetővámok bevezetésére, mert a WTO tavalyi határozata után megtették a kért lépéseket.

A vitába beszállt az Európai Bizottság is, amelynek szóvivője azt mondta, eltúlzott az Egyesült Államok ellenintézkedése, a büntetés összegét pedig egyébként is csak a WTO által kijelölt választott bíróság határozhatja meg.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A CNBC kiemelte, hogy a WTO tavaly szeptemberi határozatával 1-1 lett az állás az Airbus és a Boeing között, mivel az amerikai gyártóról 2012-ben állapította meg a Kereskedelmi Világszervezet, hogy több milliárd dollár tiltott állami támogatásban részesült.

A közelmúltban pedig újabb határozatot hozott a WTO a Boeing ellen, amelyben kimondta, hogy az USA nem tett eleget maradéktalanul minden egyes kérésnek a tiltott állami támogatás megszüntetéséért.