Nem haladnak túl fényesen a tárgyalások az Alitalia irányítói, és a Lufthansa között, az olaszok attól tartanak, hogy a németek megszüntetnék a légitársaságot, ezért tiszta és egyértelmű záradékokat, garanciákat kérnek.

Erről Graziano Delrio infrastrukturális és szállítási miniszter beszélt a RAI olasz közszolgálati csatornának. Elmondása szerint Olaszország nem engedheti meg magának, hogy felszámolják az Alitaliát, mert a járatok 50 százalékát ez a légitársaság teljesíti, és semmi nem lenne ugyanolyan a légitársaság nélkül, mivel ez a cég is az olasz nemzetgazdaság része.

“A németek a saját érdekeik mentén üzletelnek, aggódunk amiatt, hogy elveszítjük az Alitaliát” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy jövő héten folytatódnak a tárgyalások a felek között. Közlése szerint komolyan és akkurátusan zajlik minden, mert eladni és nem felszámolni akarják a társaságot.

Luigi Gubitosi, az egyik biztos a RAI-nak megjegyezte, hogy a Lufthansa mellett az amerikai Cerberusszal is tárgyalnak, múlt héten New Yorkban volt találkozó, és ezekről nagyon pozitívan nyilatkozott. “A találkozások általában véve nagyon pozitívak, ha olyanokkal tárgyalsz, akiket érdekel az üzlet” – fogalmazott.

Fotó: Alitalia

A Lufthansa és a Cerberus azonban nem feltétlenül zárják ki egymást, erre utalt Gubitosi is, aki azt is elmondta, hogy azért is tárgyalnak a Cerberusszal is, mert az Alitalia minden egyes részét értékesíteni szeretnék. A németek ugyanis a hírek szerint a flotta legnagyobb részét, illetve a munkavállalók felét, mintegy hatezer embert venne át.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Lufthansával kapcsolatban több sajtóinformáció is megjelent, ezek 250 és 500 millió euró közti vételi árat tartalmaztak, a kirendelt biztos azonban azt mondta, ezek a számok a “fantázia szüleményei”. A tárgyalások folytatódnak – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az Alitalia jelenlegi pénzügyi helyzete a körülményekhez képest jó, ezt támasztja alá az is, hogy a cég a napokban nyitott új járatokat Johnnesburgba és Nairobiba. Azt, hogy az Alitalia jelenleg stabilan működik az olasz polgári repülési szervezet, az ENAC vezetője, Vito Riggio is alátámasztotta. Közölte továbbá, hogy a tárgyalások az Alitalia jövőjével kapcsolatban még hosszú hónapokig zajlanak majd.