Az olasz kormány hajlandó arra, hogy részesedést vásároljon az ismét bajba jutott Alitaliában függetlenül attól, hogy találnak-e más, szakmai befektetőt – írta a Flightglobal.

A szaklap szerint erről Graziano Delrio közlekedési miniszter beszélt, és a kormány tervét az Alitalia is megerősítette. Delrio azt mondta, nem akarják államosítani a légitársaságot, de egy kis szelet megvásárlása is megoldást jelenhet a helyzetben.

Felhívta a figyelmet arra, hogy semmi értelme az Alitaliát darabokra szedni és részeiben eladni, mivel a cégben még megvan a potenciál a növekedésre. “A légitársaság nem adhatja el leszállási jogait, útvonalait, eszközeit, ezeket egy kézben kell tartani” – fogalmazott.

A miniszter elmondta azt is, hogy az Alitalia irányítására a csődvédelembe vonulás után kinevezett három kormánybiztos a tervezettnél hosszabb ideig maradhat a posztján. Az ő feladatuk a társaság vezetésén kívül az, hogy új szakmai befektetőt keressenek az Etihad helyére, akik formálisan ugyan még az Alitalia 40 százalékos tulajdonosai, de bejelentették, hogy a továbbiakban egyetlen eurocentet sem hajalndóak az Alitaliába fektetni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu


A kormány emiatt nem tudott most tenni, 650 millió eurós hitelt adott a társaságnak, hogy legalább az év végéig kihúzza, nem lenne meglepő húzás, ha ezt a hitelt alakítanák át törzsrészvényekké, vagyis részesedéssé.

Az első jelentkezési határidő az Alitaliára június 5-e volt, de azt nem tudni, hogy bárki is jelentkezett volna erre a felhívásra.

Az Alitalia modern kori történetében ez már a második csődvédelem, először 2008-ban éltek ezzel az olaszok. Most azon csúszott el a cég átalakítása, hogy a dolgozók nemet mondtak a menedzsment átalakítási terveire, így a napi több százezer euró veszteséget termelő Alitalia reorganizációja nem indulhat el. Az arabok ezt követően jelentették be, hogy nem finanszírozzák tovább a céget.