A leszálláskor a földnek csapódott az oroszországi Rostov repülőterén a Flydubai légitársaság Boeing 737-800-as repülőgépe – senki nem élte túl a balesetet.

Az A6-FDN lajstromjelű Boeing 737-800-as repülőgép a Flydubai légitársaság FZ 981 számú jártát teljesítette Dubajból Rostovba amikor a baleset történt. A fedélzetet 55 utas és 7 fős személyzet tartózkodott.

A repülőgép a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt először megszakította a leszállás előtti megközelítést, majd mintegy két órás várakozást követően kezdte meg ismét a repülőtér megközelítését.

Az oroszországi rendkívüli helyzetek minisztériumának közleménye szerint a leszálláskor a Boeing 737-800-as repülőgép egyik szárnya a futópályához csapódott, majd a gép irányíthatatlanná vált és végül a futópálya végéhez közel állt meg, a futópályától jobbra. Az eseményről nyilvánosságra került biztonsági kamera felvételen azonban egy meredek becsapódás, majd robbanás látszik.

A repülőgép összetört és kigyulladt, a roncsok nagy területen szóródtak szét. A fedélzeten utazók közül senki nem élte túl a katasztrófát.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság hivatalos közleménye szerint 55 utasból 44 orosz, 8 ukrán, 2 indiai és 1 üzbég állampolgár volt. A repülőgép fedélzetén tartózkodó utasok közt négy gyermek, 33 nő és 18 férfi volt. A hét fős személyzet tagjai közt több ország állampolgárai voltak, úgy tudni, hogy a kapitány ciprusi állampolgárságú volt.

A leszállás időpontjában erős, viharos szél fújt a repülőtéren.

Biztonsági kamera felvétel a becsapódásról

Forrás: RT-Youtube

A dubaji Flydubai történetében ez volt az első halálos áldozatokat követelő tragédia a légitársaság 2009-es indulása óta. A balesetet szenvedett Boeing 737-8KN típusú, wingletekkel felszerelt repülőgépet 2010. decemberében vette át a légitársaság a gyártótól, azaz a gép alig volt több, mint 5 éves.

A Flydubai low-cost légitársaság a dubaji kormány kezében van, de nem tagja a szintén dubaji központú Emirates csoportnak. A cég 49 darab Boeing 737-800-as repülőgépből álló flottát üzemeltet.