Balesetet szenvedett az Aeromexico légitársaság XA-GAL lajstromjelű Embraer E190-es repülőgépe Mexikóban.

A légitársaság AM2431-es számú járatát teljesítő repülőgép az észak-mexikói Durango repülőteréről, a Guadalupe Victoria International Airportról (MMDO) tartott Mexico City-be.

Jose Aispuro, Durango kormányzója sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a repülőgép
megszakította a felszállást, de nem tudott lefékezni a futópálya végéig. Az E190-es a túlfutást követően összetört és kigyulladt.

Egyes hírek szerint a repülőgép egyik hajtóműve a nekifutás közben már nagy sebességnél (a V1-es sebességhez közel) meghibásodott, a repülőgép ezt követően balra letért a futópálya felületéről, majd végül a pálya végén túl állt meg.

A repülőgép roncsát a megállást követően mintegy 3-4 perccel borították el a lángok, a fedélzeten tartózkodók még ez előtt, a gyorsan megkezdett és végrehajtott vészkiürítésnek köszönhetően az előírt 90 másodpercen belül el tudták hagyni a fedélzetet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság Twitter bejegyzésben megerősítette, hogy az egyik repülőgépüket baleset érte.

Gerardo Ruiz Esparza, mexikói közlekedési miniszter szerint a repülőgép fedélzetén 99 utas és 4 fős személyzet utazott.

A repülőgép fedélzetén utazó 103 emberből, nem halt meg senki, a balesetben az első hírek szerint legalább 80 ember szenvedett különböző fokú sérüléseket, 49 sérültet szállítottak kórházba.

A repülőteret a balesetet követően lezárták.

A balesetben érintett repülőgép tíz és fél éves volt, az Aeromexico regionális divíziójánál, az Aeroméxico Connectnél 2014 óta repült. Az E190-est az internetes adatbázisok szerint a Republic Airlinestól lízingelte a cég, a gép korábban a US Airwaysnek és a Midwest Airlinesnak is repült.

Helyszíni fotók és videók