Csukott orrfutóval szállt le szerda este a LOT lengyel légitársaság egyik Bombardier Q400-as turbólégcsavaros repülőgépe Varsóban. A repülőteret lezárták, a repülőgép fedélzetén 63 fő utazott, senki nem sérült meg.

A járat Krakkóból érkezett Varsóba, a kanadai gyártmányú repülőgép orrfutóját nem sikerült kiengedni megfelelően.

A virtuális radaradatok tanúsága szerint a repülőgép 18:16-kor szállt fel Krakkóból, majd 10 000 láb magasságig emelkedett.

A pilóták feltehetően már a felszállást követően, a futóművek behúzásakor észlelték, hogy az orrfutóműnél probléma lépett fel, így 10 000 lábas (kb. 3 000 méter) magasság elérésekor megszakították az emelkedést, majd 18:23-kor visszafordultak Krakkó irányába, mintegy 3 perc elteltével pedig újra Varsó felé vették az irányt.

A személyzet feltehetően azért döntött az út folytatása mellett, mert a lengyel főváros repterén hosszabb futópálya áll rendelkezésre, mint Krakkóban, a reptér jobban fel van készülve a kényszerhelyzetek kezelésére és az időjárási feltételek is kedvezőbbek voltak Varsóban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A LOT lengyel légitársaság LO3924 számú járatát teljesítő SP-EQG lajstromjelű repülőgép 19:30 perckor szállt le a repülőtér 11-es jelű futópályáján. A helyszíni fotók tanúsága szerint a repülőgép orrfutója nem nyílt ki, vagy becsuklott, a repülőgép az orr-részén támaszkodva állt meg a futópályán.

A megállást követően a repülőtéri tűzoltók oltóanyaggal előzték meg az orr rész esetleges kigyulladását, majd az utasokat a futópályán szállították ki a repülőgépből.

A repteret legalább négy óra időtartamra lezárták, végül 23:10-kor tudta újraindítani a forgalmat az üzemeltető.

A reptérüzemeltető tájékoztatása szerint a mentési munkálatok folyamatban vannak. A légitársaság tájékoztatása szerint a repülőgép fedélzetén 59 utas, és négyfős személyzet tartózkodott, senki nem sérült meg.

A Chopin repülőtér üzemeltetője arra kéri azokat az utasokat akik az este folyamán utaznak Varsó érintésével, hogy érdeklődjenek a légitársaságuknál a járatuk státuszáról.

Az SP-EQG lajstromjelű Bombardier (de Havilland Canada) DHC-8-402Q Dash 8-as repülőgép az internetes adatbázisok szerint mintegy öt és fél éves, 2012-ben vette át az euroLOT, a lengyel légitársaság egykori regionális leányvállalata. A repülőgép a leánycég 2015 áprilisi megszüntetése óta repül a LOT flottájában.

Amint arról korábban beszámoltunk, pontosan két hónapja, 2017. november 10-én történt hasonló esemény az angol Flybe légitársaság Q400-as repülőgépével.

Fotók az eseményről a közösségi médiából