Balesetet szenvedett egy polgári üzemeltetésű Lockheed Hercules (L-100) a Santa Barbara-i repülőtéren, Kaliforniában. A kényszerleszállást követően a repülőgép a jobb oldali szárnyvégre dőlve állt meg, a keletkezett tüzet a tűzoltóknak hamar sikerült eloltania, a fedélzeten utazó hét fős személyzet sérülések nélkül megúszta a balesetet.

Forrás: Santa Barbara County Fire-Public Information Officer / Twitter

Az amerikai lajstromjelű, de részben a brit 2 Excel Aviation (Oil Spill Response Limited – OSRL) festését viselő repülőgép a Santa Maria repülőtérről indult.

A nyilvánosságra került információk és beszámolók szerint a repülőszemélyzet közvetlenül a felszállás után valamiféle műszaki problémát jelentett, azonban a gép az indulási repülőtérre már nem tudott visszatérni, mert ott rossz látási viszonyok voltak.

A repülőgép a közeli Santa Barbara repülőtéren hajtott végre kényszerleszállást helyi idő szerint vasárnap késő éjjel.

A repülőgép a földet érést követően a jobb szárnyvégre dőlve állt meg, a jobb oldali főfutóműve feltehetően becsuklott vagy kiszakadt helyéről, de az is lehet, hogy nem sikerült megfelelően kiengedni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A megállást követően tűz keletkezett, amelyet a repülőtéri tűzoltóknak szerencsére sikerült gyorsan megfékezni. A kényszerleszállás pontos oka egyelőre ismeretlen.

A repülőgép fedélzetén hét fős személyzet tartózkodott, mindannyiuknak sikerült épségben elhagynia a Hercules fedélzetét.

A balesetet követően a repülőteret lezárták, egy érkező United Airlines-járatnak kitérő repülőtéren kellett leszállnia, írta tudósításában a helyi ABC 7 hírcsatorna weboldala.

A repülőgép meg nem erősített információk szerint az International Air Response cég N121TG lajstromjelű, 1957-ben gyártott, tehát csaknem 63 éves repülőgépe volt. A cég ezt a példányt változatos célokra használta és adta bérbe. Például végeztek légi tűzoltást, olaj- vagy egyéb szennyezések elhárítását, valamint kutatás-fejlesztési, filmforgatási és egyszerű áruszállítási munkákat is vállaltak a géppel.